Winst Chinese landbouwbank daalt door slechte leningen

30 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

De Agricultural Bank of China, een Chinese partner van de Rabobank, heeft last van een recordaantal slechte leningen. De winstcijfers zijn voor het eerst in drie jaar gedaald en de verwachting is dat ook de rest van de sector soortgelijke winstdalingen zal zien, meldt het FD.

De Agricultural Bank of China (AgBank) is de op twee na grootste bank van China. Rabobank werkt al jaren samen met AgBank, en heeft sinds zijn beursgang in 2010 een belang van $250 miljoen in de landbouwbank.

Agricultural Bank of China

Het aandeel niet presterende leningen van AgBank nam in het laatste kwartaal van 2014 toe van 1,29% naar 1,54% - een absolute groei van 21,5 miljard Renminbi (~$3,5 miljard) aan slechte leningen. Door de slechte leningen daalden voor het eerst sinds drie jaar de winstcijfers van de bank.

Minsheng Securities analist Zou Hengchao vertelde tegenover de Financial Times te verwachten dat soortgelijke cijfers over de hele sector zichtbaar zullen zijn voor Q4 van 2014. De andere Chinese banken zullen de komende dagen hun jaarcijfers presenteren.

Meerdere analisten wijzen naar de afnemende economische groei als oorzaak van de vele wanbetalingen bij AgBank. De economische ontwikkeling is in 24 jaar niet zo laag geweest, en het vooruitzicht voor 2015 is dat deze nog verder zal teruglopen.