Eerste islamitische bank in Duitsland geopend

25 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

In juli wordt de eerste volledig islamitische bank geopend in Duitsland. De Turkse bank Kuveyt Türk zal een dochteronderneming onder de naam KT Bank AG oprichten in Frankfurt. De aangeboden bankdiensten zullen geheel sharia-conform zijn en vooral gericht zijn op de islamitische inwoners.

Islamitisch bankieren is nog niet echt doorgedrongen op de Europese markt. De potentiele klanten zijn vaak verspreid over de landen en er is een gebrek aan industrie-specifieke regelgeving. Toch neemt Kuveyt Türk nu de stap om een dochterbank in Frankfurt op te richten.

Eerste islamitische bank in Duitsland geopend

Islamitisch bankieren
Een islamitische bank is een bank die bankiert volgens de islamitische wetgeving Sharia. De voornaamste principes van Islamitische bankieren is het verbod van het vragen en/of verstrekken van rente, het verbod op speculaties en verbod op het investeren in alcohol, tabak en gokspelen. Door het verbod op rente zijn de banken genoodzaakt creatief met het geld om te gaan. Rente maakt plaats voor donatie aan goede doelen of een uitkering in een vorm van een aandeel in de winst.

Doordat islamitisch bankieren een vorm van bankieren is waarbij speculeren en het handelen in risico’s niet aan de orde is krijgt deze vorm van bankieren mede door de financiële crisis de laatste jaren meer aandacht.

Islamitische banken die in Nederland actief zijn, zijn onder andere Chaabi Bank en Attijariwafa Bank.

KT Bank AG
De Duitse dochteronderneming van Kuveyt Türk – de grootste islamitische bank in Turkije – zal KT Bank AG gaan heten en is erop gericht de islamitische Europese gemeenschap van sharia-conforme bankdiensten te voorzien. Duitsland zelf telt zo’n 4 miljoen moslims en is daarmee de op een na grootste moslimsamenleving in Europa. Groot-Brittanië is nog steeds de grootste marktaanbieder van islamitische financiering – vijf volledig islamitische banken hebben zich daar gevestigd.

Deze banken opereren – net als de toekomstige KT Bank – allemaal volgens de sharia, de islamitische wetgeving.