Banco de Madrid sluit haar deuren na bankrun

17 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

De Spaanse bank Banco de Madrid heeft afgelopen maandag haar deuren gesloten en uitstel van betaling aangevraagd nadat klanten massaal hun geld en spaargeld hadden opgenomen. Aanleiding hiervoor was de beschuldiging van Amerikaanse autoriteiten dat het moederbedrijf van Banco de Madrid één grote witwasoperatie is.

Bankrun
De problemen begonnen nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën Banca Privada d’Andorra (BPA) - het moederbedrijf van Banco de Madrid - vorige week van witwassen had beschuldigd. BPA zou via vier bijkantoren in de VS honderden miljoenen dollars hebben doorgesluisd voor onder meer criminele organisaties in Rusland en China. 

Banco Madrid

Veel klanten Banco de Madrid kozen er meteen voor om de bank te verlaten, en in één keer hun tegoeden op te vragen. Volgens de Spaanse centrale bank is de financiële positie van Banco de Madrid door die bankrun ‘sterk verslechterd’.

Banca Privada d’Andorra (BPA)
Naar aanleiding van de beschuldigingen en de surseance van betaling van Banco de Madrid heeft Andorra het bedrag dat klanten bij geldautomaten kunnen opnemen bij Banca Privada d'Andorra (BPA) beperkt tot maximaal €2500 per maand. Dat meldt persbureau Reuters.