Equens: Einde van het Clearing en Settlement Systeem

04 februari 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Een einde van een tijdperk van achttien jaar. Zo voelt het verdwijnen van het Clearing en Settlement Systeem. Dit systeem, afgekort tot CSS, is de technische infrastructuur van Equens voor de verwerking van girale transacties in Nederland. Anton van Winkoop, programma manager bij Equens en onder meer verantwoordelijk voor de migratie van Nederlandse betaalproducten naar SEPA staat stil bij dit historische moment.

“Door de komst van SEPA worden betalingen via een ander Europees systeem verwerkt en is het niet meer nodig om deze infrastructuur te onderhouden. 30 januari 2015 is de laatste dag waarop transacties via CSS verwerkt kunnen worden. Daarna niet meer”, licht Anton toe. “

CSS werd in mei 1997 in gebruik genomen, waarmee toen een stap is gezet naar een toekomstbestendig systeem om girale transacties tussen de banken onderling te verwerken. Dat ging over betalingen, incasso’s, acceptgiro’s en de girale afhandeling van kaarttransacties. In de piekdagen werden ruim veertig miljoen transacties op een dag verwerkt, de laatste dagen zijn dat er nog hooguit twee per dag.”

Equens - SEPA

Betaalproducten met uitzondering

Met de komst van SEPA is een aantal betaalproducten gemigreerd naar het nieuwe transactiesysteem. Per 1 augustus 2014 moest de hele migratie gedaan zijn, maar voor een aantal stromen is door de SEPA Stuurgroep een uitzondering gemaakt. Dat ging bijvoorbeeld over de verwerking van kaart transacties die in november over zijn gegaan en Chipknip die stopte op 31 december 2014. De laatste maanden zijn alle partijen druk bezig geweest om de laatste stappen in de migratie geruisloos te laten verlopen en om die stromen op te laten drogen. Dat is gelukt.

Het besluit om te stoppen met het CSS is in goed overleg met de Nederlandse banken genomen. Consumenten hebben hier niets van gemerkt, zij merkten de overgang naar SEPA alleen door een langer (IBAN-) rekeningnummer. Ook voor de banken is de verwachte impact gering.

Opruimwerkzaamheden

Anton: “Het stopzetten van het systeem betekent namelijk niet dat er geen werk meer te doen valt. Het systeem stopt nu echt en binnen Equens zal het aankomende half jaar worden gebruikt om het netjes op te ruimen, zodat er later geen moeilijkheden meer door ontstaan. Sommige systemen kun je in één keer uitzetten en in andere gevallen is een andere aanpak nodig. Een systeem als facturering gaat gewoon door, maar het krijgt een bepaald type transacties niet meer. De oude functionaliteiten die niet meer nodig zijn, worden nu ontvlecht uit die systemen die nog wel gewoon nodig zijn, zoals bijvoorbeeld voor rekeningnummerbeheer. Want ook bij SEPA is het natuurlijk belangrijk dat transacties gewoon worden verwerkt.”

Nieuwe kansen

Het stopzetten van het CSS is een belangrijke mijlpaal. Het is echt de laatste stap in de migratie naar SEPA. Vanaf nu kan worden ingezet op vervolgtrajecten om de volledige functionaliteiten van SEPA te kunnen benutten en uit te bouwen. “De betrokken partijen zijn druk bezig geweest om alles gereed te krijgen voor de migratie naar SEPA, waardoor veel initiatieven op een lager pitje kwamen. De markt is nu klaar om eindelijk weer eens wat nieuws te doen, om nieuwe kansen te zien en te grijpen.

Tijd voor nieuwe initiatieven

Anton: ”Een dergelijke initiatief is ‘eMandates’. Een eMandate is de digitale variant van de papieren incassomachtiging en moet op termijn het papieren proces vervangen. Via een eMandate machtigt de consument via haar of zijn online bankomgeving bedrijven om geld af te schrijven van bankrekeningen op een veilige manier. Het is slechts een van de initiatieven op dit gebied, maar toont duidelijk aan dat er vooruit wordt gekeken nu de SEPA-migratie eindelijk is afgerond. We staan weer aan het begin van een nieuw tijdperk.”

Voor meer blogs van Equens klik hier