Buurt bank maakt plaats voor nieuw bankkantoor

02 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Het bankkantoor zoals we die nu kennen in de buurt zal binnen tien jaar geheel verdwenen zijn. De bankkantoren van nu maken plaats voor slechts enkele tientallen grote 'flagship stores' in Nederland. Deze ontwikkeling schetst Gerard Zandbergen, directeur van onderzoeksbureau Locatus op verzoek van Het Financieele Dagblad.

Krimp bankennetwerk

Het aantal bankkantoren krimpt al sinds de jaren negentig en de laatste jaren is de afname van het aantal bankkantoren versneld. Steeds minder mensen maken gebruik van het bankkantoor en De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat deze trend zich doorzet. Daarnaast biedt het sluiten van kantoren de mogelijkheid voor banken om kosten te besparen.

Nieuw bankkantoor

Uit cijfers van DNB blijkt dat er halverwege 2013 nog 2.386 bankkantoren waren, 18% minder dan drie jaar eerder, toen er nog 2.917 kantoren waren. Volgens Locatus waren er begin november nog 1.371 bankfilialen in Nederland. En de grootbanken van Nederland hebben laten weten meer bankkantoren te sluiten de komende jaren. 

Huidig bankkantoor zal helemaal verdwijnen

Volgens Locatus zal het traditionele bankkantoor in dorp en stad uiteindelijk helemaal verdwijnen. En de twintig tot dertig kantoren die overblijven, zullen zijn omgebouwd tot grote 'flagship stores' aangevuld met ‘pop-up stores'; tijdelijke locaties op plekken waar veel klanten samenkomen.