Hackers stelen miljoenen van Russische banken

24 december 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De Anunak hackers group heeft miljoenen gestolen van Russische banken en betalingssystemen. De groep richt zich enkel daarop, en steelt niet van consumenten. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van beveiligingsbedrijven Group-IB en FOX-IT.

Sinds 2013 voert de Anunak hackers group cyberaanvallen uit, en is actief bezig met spionage. Hierbij hacken zij interne netwerken, waardoor zij de controle over de computers van systeembeheerders verkrijgen. Als zij deze toegang hebben, maken zij video’s van de belangrijkste betrokkenen en scannen zij hun e-mail opdat zij inzicht krijgen in de interne communicatie van de te hacken instelling. De hackers richten zich hierbij slechts op banken en betalingssystemen, en laten consumenten links liggen.

Hackers

Systeemhack
Met de ingewonnen informatie kunnen de Anunak hackers group vervolgens de systemen die de geldautomaten besturen overnemen, met als gevolg dat zij op ieder gewenst moment geld kunnen pinnen. Op deze wijze stalen de hackers de afgelopen zes maanden zo’n €17 miljoen van vijftig Russische banken, vijf betalingssystemen en 16 Oost-Europese bedrijven. Zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijven Group-IB en FOX-IT.

Trust Bank
Ook zonder de diefstal van de Anunak hackers group hebben de Russische banken het momenteel niet gemakkelijk. Afgelopen week werd bekend dat het eerste slachtoffer onder de banken is gevallen na de inflatie van de roebel, als gevolg van de wereldwijde boycot op Rusland. De Trust Bank werd hierbij genationaliseerd en kreeg een injectie van €446 miljoen om de bank van de ondergang te redden.