Crowdfunding in Belgie loopt achter op Nederland

08 december 2014 Banken.nl 4 min. leestijd

Vergeleken met Nederland stelt België op het vlak van crowdfunding (nog) niet veel voor. Er wordt in Nederland twintig keer meer geld opgehaald via crowdfunding platformen dan in België. Hoe komt dat? Dat Belgen niet al te graag grote risico’s nemen met hun spaarcenten, is bekend. Vergeleken met de buurlanden, belegt de Belg liever veilig met voldoende garanties. Maar is daarom crowdfunding in België a priori afgeschreven? Niet helemaal, volgens Stefan Dierckx, CEO van Projective.

Crowdfunding Belgie & Nederland

Start-upcrowdfunding
Bij crowdfunding in België denken mensen spontaan aan start-ups: jonge startende onderneming zoekt geld om een bedrijf uit de grond te stampen. Dit is slechts één type crowdfunding en het is bijzonder risicovol. Uit durfkapitaalstatistieken blijkt dat gemiddeld één à twee op tien jonge start-ups uitgroeit tot een succesvolle onderneming. Lees: je hebt één à twee kansen op tien dat je je geld terug ziet.

De wetgeving is niet alleen complex, ze is ook zo uitgetekend om de Belgen tegen die hoge risico’s te beschermen. Investeringen mogen maximaal €1.000 per persoon bedragen en per project is er een plafond van €50.000 ingesteld. Bij bedragen hoger dan €300.000 moet je een prospectus opstellen. Dit is natuurlijk nodig, maar het sluit wel de deur voor vele andere types van crowdfunding.

Wil dat zeggen dat alle Nederlanders durfkapitalisten zijn? Neen. Het merendeel van het geld dat in Nederland via crowdfunding platformen wordt opgehaald, bestaat uit leningen aan bestaande bedrijven, een veel minder risicovolle investering. Meestal gaat het om de kleinere KMO uit de buurt die krediet zoekt om zijn seizoensvoorraad te financieren. Voor dit soort werkkapitaal, kloppen ze aan bij sites zoals Geldvoorelkaar.nl.

Deze crowdleningen zijn goedkoper dan bij de bank - waar er soms interesten tot 10% gevraagd worden - en zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Banken weigeren sommige leningen omwille van bepaalde ratio’s op de balans. Op deze alternatieve platformen komen die bedrijven wel aan hun centen.

Geldvoorelkaar.nl

Waar zijn de banken?
Als België wil dat crowdfundingplatformen succesvoller zijn, dan moeten ze hun model aanpassen. Enerzijds moeten de drempels lager worden om crowdleningen zoals bij ons in België mogelijk te maken. Een transparante, vereenvoudigde regelgeving kan al een aardverschuiving betekenen.

Anderzijds moet België die risico’s zoveel mogelijk spreiden. Want ook al zijn niet alle Nederlanders durfkapitalisten, ze nemen wel beduidend méér risico dan Belgen.

Bank als intermediair
Net daarom ligt in België een geweldige kans voor de banken. Zowel voor die crowdleningen voor gevestigde bedrijven als voor de risicovolle start-up crowdfunding kunnen de banken dankzij hun vertrouwensrol een grote rol spelen.

Stefan Dierckx

Als een bedrijf geen lening krijgt bij de bank, kan die bank haar klant wel doorspelen naar een ‘zusterorganisatie’, een crowdfundingplatform van de bank waar ze een kleine commissie op heeft. Op die manier is de investeerder iets meer gerustgesteld – het is de bank die namelijk doorverwijst naar het platform - en krijgt het bedrijf toch zijn crowdlening. Zo heeft ABN AMRO in Nederland het platform Seeds gelanceerd.

Voor de start-ups kan de bank haar rol als intermediair nog sterker opnemen. Zo kan ze bijvoorbeeld de principes van een investeringsfonds toepassen op crowdfunding en dus verschillende start-ups poolen in één fonds. Op die manier wordt de investeerder niet in een ‘all or nothing’-verhaal geduwd, en kan je toch op een goedkopere manier zuurstof pompen in de economie.

De internetrevolutie, sociale media en globalisering bieden ondernemers kansen om veel eenvoudiger en goedkoper kenbaar te maken dat ze op zoek zijn naar financieringen. Crowdfunding kan een extra wind betekenen in ons investeringsklimaat en ervoor zorgen dat de Belgen meer rendement halen uit hun geld. Het is tijd dat de banken hun rol als intermediair opnemen en hun businessmodel herzien en zoeken naar hoe crowdfunding daarin past.

Een artikel van Stefan Dierckx, CEO van Projective, een projectmanagement specialist met een focus op de financiële sector. Dierckx is gevestigd in België.