Politie informeert banken over vondst zwaar vuurwerk

04 december 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Het is niet aan te raden illegaal vuurwerk in een nog niet afbetaald koophuis te laten slingeren. De politie zal namelijk hypotheekverstrekkers, waaronder banken, informeren over illegaal vuurwerk indien deze in een koophuis wordt gevonden, en het huis schade toe zou kunnen brengen. Dat zegt vuurwerkdeskundige Ad Nieuwdorp bij de Nationale Politie tegen het AD.

Illegaal vuurwerk in Nederland wordt van een steeds hoger kaliber ingekocht, en kan extreme schade veroorzaken. Jongeren verbergen dit vuurwerk dikwijls voor hun ouders, maar daar moet verandering in komen. De mediacampagnes over de mogelijke gevolgen van dergelijk zwaar geschut zijn niet afdoende. Ad Nieuwdorp, vuurwerkdeskundige bij de Nationale Politie: “Het waarschuwen van banken en andere hypotheekverstrekkers zal dit jaar nog ingaan.”

Vuurwerk-

Op basis van deze informatie zullen banken degenen die een hypotheek bij hen afgesloten hebben, en zich inlaten met illegaal vuurwerk, aanschrijven. Naast de strafrechtelijke aanpak, zal ook naar andere mogelijkheden gekeken worden. “Met als mogelijk gevolg dat de hypotheek ingetrokken wordt”, vertelt Nieuwdorp. De gevolgen zijn niet bepaald mals. Hij raadt ouders dan ook aan eens grondig de kamers van hun nog thuiswonende kroost te doorzoeken, en met hen een goed gesprek te voeren.