ICT-professional in bankensector verdient het meest

03 december 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

ICT’ers verdienen al relatief veel geld. Willen ze echter écht goed verdienen, dan moeten ze in de bankensector werken. Ook de bonussen zijn het meest riant binnen de bankensector. Dat blijkt uit het ‘ICT Salaris Onderzoek’ van Intermediar en Tweakers, dat gehouden werd onder ruim 2.500 ICT’ers.

Betere verdiensten in financiële sector
Volgens onderzoek van weekblad Intermediair en website Tweakers onder 2.500 ICT professionals, is het anno 2014 goed verdienen. Het inkomen van deze ICT’ers is echter sterk afhankelijk van de sector waarin zij werken. Het salaris ligt aanzienlijk hoger in de financiële sector. Zo verdient ruim de helft van de ondervraagde ICT’ers in deze sector meer dan €4.000, en verdient zo’n 16% van hen meer dan €5.000 per maand. Onder de ondervraagden bevonden zich ook helpdeskmedewerkers en lagere functies.

Opvallend is dat de grootste groep ICT’ers met een laag inkomen, naast in de zorg-, media- en communicatiesector, zich tevens in de ICT-sector bevinden. Circa 50% van hen verdient minder dan €3.000 per maand. Een potentiële oorzaak hiervoor is dat ICT’ers graag in hun eigen branche blijven werken, en zij zich daar niet voldoende kunnen onderscheiden, wat gepaard gaat met een lager tot middelmatig salaris. In de bankensector zouden zij meer te bieden hebben, waar tegenover een hoger salaris gezet kan worden.

Een overzicht van het gemiddelde inkomen per maand van ICT’ers: 

Salaris ICTersBonussen
Naast het riante salaris dat ICT’ers binnen de financiële sector verdienen, kunnen zij ook meegenieten van de bonuscultuur die binnen deze branche nog altijd leeft. Zo’n 33% van de ondervraagde ICT’ers gaf aan een bonus te krijgen in de financiële sector. In de marktsector ontvangt men gemiddeld 25% tot 30% van de ICT’ers een bonus, en bij de overheid en in de zorg worden bonussen slechts aan 10% van de ICT’ers gegeven. Alleen in de zakelijke dienstverlening krijgen ICT’ers nog iets vaker bonussen. ICT’ers ontvangen daarentegen een hoger salaris, en ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn dikwijls goed.

Overige beloningen
Naast de uitgifte van bonussen, biedt de financiële sector tevens uitstekende arbeidsvoorwaarden. In tegenstelling tot andere sectoren, waar slechts zo’n 12% van de medewerkers bedrijfskorting krijgt, betreft dit binnen de financiële sector 30%. Dit uit zich concreet in bijvoorbeeld een lagere hypotheekrente, of lagere verkeringspremies. Daarnaast biedt de financiële sector ICT’ers twee keer zo vaak een eindejaarspremie als in andere sectoren. Ruim de helft van bij een bank of verzekeraar werkende ICT’ers ontvangt een eindejaarspremie, of dertiende maand. In overige sectoren wordt deze door slechts 25% ontvangen.

Wel zijn banken van plan om een einde te maken aan de kortingen die personeel in de financiële sector krijgen op hypotheken en verzekeringen. De ING, ASR en Nationale Nederlanden (NN) hebben het voortouw genomen. NN geeft al geen kortingen meer op hypotheken aan hun personeel. ING en ASR gaan vanaf januari 2015 hiermee stoppen.