SNS Bank en Knab hanteren laagste rente bij rood staan

02 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Bijna 50% van de Nederlanders heeft wel eens rood gestaan*. Zij weten echter vaak niet wat dit kost, en waarom banken voor een bepaald percentage kiezen. Uit een analyse van NRCQ blijkt dat SNS Bank en Knab van alle Nederlandse banken de laagste rente vragen bij rood staan.

Weinig kennis over kosten rood staan

Hoewel rood staan vrij populair is, blijkt uit een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat de kennis over de rente die men betaalt bij rood staan beperkt is. Slechts 10% van de Nederlanders die wel eens rood gestaan heeft is op de hoogte van de gemiddelde debetrente; doorgaans tussen de 12% en 15% per jaar. Maar welke bank hanteert de laagste rente?

SNS Bank en Knab hanteren laagste rente bij rood staan

Rentepercentages
Uit een analyse van NRCQ onder Nederlandse banken blijkt dat Knab consequent een rentestand van 5% hanteert en daarmee veruit de goedkoopste bank is wanneer het op rood staan aankomt. Echter, de bank staat alleen toe rood te staan indien een adequaat bedrag op de spaarrekening staat. Na Knab is SNS Bank de goedkoopste bank om rood te staan. Bij deze bank betaal je 11% rente voor een debetsaldo tussen de €1.000 en €2.500. En SNS Bank biedt sinds kort tevens de mogelijkheid drie dagen rood te staan, zonder dat er rente over verrekend wordt. Op #3 staat Triodos Bank met 12%, gevolgd door Rabobank (12,9%) op de vierde plek en ING (13,9%) op de vijfde. ABN AMRO blijkt met 14,1% het hoogste percentage te vragen bij rood staan.

Berekening van debetrente

Banken houden er verschillende methodes op na om de debetrentes vast te stellen. In theorie moet de rente bij rood staan de kosten van het aantrekken van geld dekken met daar bovenop een aantal opslagen. De kosten van het aantrekken van geld zijn - door een dalende rente op de kapitaalmarkten - echter aanzienlijk gedaald en dit is niet altijd terug te zien in de hoogte van de rente bij rood staan. Volgens banken komt dit omdat de debetrente berekend wordt op basis van verschillende componenten zoals de positionering in de markt, de nodige opslagen (bijvoorbeeld voor winst en risico) en macro-economische ontwikkelingen.

*Onderzoek van GfK in opdracht van de AFM