Oudste bank wil miljard ophalen met claimemissie

04 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De in 1472 opgerichte Banca Monte dei Paschi di Siena kwam als de grote verliezer uit de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). De naar balanstotaal gemeten op twee na grootste bank van Italië moet de komende 9 maanden €2,1 miljard aan kapitaal zien op te halen om aan alle eisen van de ECB te kunnen voldoen. Dit weekend werd bekend dat de Italiaanse grootbank voor €1 miljard nieuwe aandelen wil uitgeven.

Claimemissie of fusie

De oudste, nog actieve bank ter wereld zit al jaren diep in de rode cijfers. De Italiaanse bank werd vorig jaar nog met € 4 miljard aan staatssteun overeind gehouden. In het tweede kwartaal van dit jaar werd nog een verlies van € 178,9 miljoen geleden.

Banca Monte dei Paschi di Siena

Volgens het persbureau Reuters zou Banca Monte dei Paschi di Siena nu overwegen om opnieuw nieuwe aandelen uit te geven en dat voor een bedrag van een miljard euro. De voorbije jaren had MPS voor miljarden euro nieuwe aandelen uitgegeven, maar dat bleek niet genoeg om door de stresstest te komen. Ook zou de bank een fusie overwegen met enkele regionale banken in Italië.

De Italiaanse centrale bank zou graag zien dat Banca Monte dei Paschi fuseert met een branchegenoot.

Kansen

“Dat gaan ze nooit op de kapitaalmarkt vinden”, stelt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg in Metronieuws. Eijffinger schat de kans groot in dat de bank ‘kopje ondergaat’. “Alleen de Italiaanse staat kan Banca Monte dei Paschi nog redden”, aldus de Tilburgse hoogleraar. Deze kans lijkt echter bijzonder klein, omdat dat alleen kan met geld uit het Europese Noodfonds ESM.

Boel weer op orde brengen

De stichting als grootste aandeelhouder heeft zijn belang moeten terugbrengen tot ongeveer 2 %.  Een nieuw bestuur heeft de strategie bij de bank omgegooid. Om de boel weer op orde te brengen werden duizenden banen geschrapt en werden bezittingen verkocht. Ook werden miljarden opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Desondanks bleek de bank eind vorig jaar nog een kapitaaltekort te hebben dat zelfs de meest pessimistische verwachtingen ver overtrof. Al die maatregelen konden niet voorkomen dat Banca Monte dei Paschi met afstand als de grootste verliezer uit de stresstest van de ECB kwam.