Alibaba Group zet nieuw financiaal ecosysteen op

20 oktober 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Na de succesvolle beursgang wil Alibaba Group haar positie binnen de financiële dienstverlening vergroten. Voor deze stap gaat Alibaba haar financiële producten samenvoegen onder de naam Ant Financial Services Group. Alibaba zet hiermee in op de ontwikkeling van een nieuw ecosysteem voor de financiële dienstverlening, vergelijkbaar met wat ze ook heeft gedaan in de e-commerce.

Alibaba werd in 1999 opgericht door Jack Ma als een business-to-business (B2B) portaal om Chinese producenten te verbinden met buitenlandse kopers. Vervolgens werd vier jaar later Taobao opgericht, een consumer-to-consumer (C2C) portaal dat vergelijkbaar is met eBay– dat inmiddels tot de top 20 best bezochte websites wereldwijd behoort –, en na nog een jaar volgde de oprichting van Alipay, een online betalingsdienst dat grofweg de helft van alle online betalingstransacties binnen China afhandelt.

Beursgang
Inmiddels bestaat de Alibaba Group uit verschillende bedrijven gericht op e-commerce diensten, waaronder B2B en C2C portalen, online detailhandel voor gerenommeerde maar ook minder bekende merken, een prijsvergelijkingszoekmachine en cloud diensten voor data. Op 19 september 2014 ging Alibaba naar de beurs, wat resulteerde in de grootste beursgang ooit. Het e-commerce bedrijf haalde $25 miljard op, en overtrof hiermee het record van Agricultural Bank of China, dat in 2010 aan $22,1 miljard kwam.

Ant Financial Services Group
Na zijn succesvolle IPO heeft Alibaba ervoor gekozen verder uit te breiden. Het maakte onlangs bekend dat het zijn financiële producten in China gaat samenvoegen onder de naam Ant Financial Services Group. Om dit te bewerkstelligen heeft de Chinese e-commerce gigant zes verschillende bedrijven in één business unit samengevoegd, met financieel dienstverlener Alipay als centrum. Alipay omvat momenteel een geldmarktfonds voor particulieren, een mobiele betalingsapplicatie en zette afgelopen september tevens een nieuwe private bank op: MYBank. Met 80 miljoen transacties per dag, waaronder 45 miljoen transacties via zijn Alipay Wallet mobiele app, is Alipay marktleider binnen de online betalingstransacties in China.

Nieuw financieel ecosysteem
De verschillende bedrijfsoperaties van Ant Financial worden ondersteund door cloud computing, big data en kredietsystemen. Het bedrijf zal deze ondersteuningsplatforms beschikbaar stellen aan zijn partners om een nieuw financieel ecosysteem op te zetten.

Eric Jing, Ant Financial’s CFO: “In de toekomst zal het financiële ecosysteem steeds meer gekarakteriseerd worden door samenwerkingen in plaats van de competitie. Zoals Alibaba’s ecosysteem al in de e-commerce sector gedaan heeft zal een vergelijkbaar ecosysteem in de financiële dienstverlening ontstaan. Dit ecosysteem zal ondersteund worden door cloud computing, big data en kredietsystemen - die betaling, financiering, vermogensbeheer, verzekerings- en bankingplatforms mogelijk zullen maken. Wij geloven dat Ant Financial een belangrijke rol zal spelen in de het leiden van de ontwikkeling van dit ecosysteem ten behoeve van de kleine en micro-ondernemingen en individuele consumenten.”