Finalisten Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 bekend

26 september 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Op 30 oktober wordt de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 uitgereikt tijdens YES!Delft, een event voor ondernemers. De innovatieprijs stimuleert ondernemers om duurzame innovaties te ontwikkelen en toe te passen. Uitgever van de prijs is Rabobank, die deze sinds 2012 uitreikt. Inmiddels zijn de 9 kanshebbers binnen drie categorieën bekendgemaakt.

Herman Wijffels Innovatieprijs 2014
Sinds 2002 geeft de Rabobank de Herman Wijffels Innovatieprijs uit, vernoemd naar econoom en voormalig Rabobank topman Herman Wijffels, die ruim 13 jaar voorzitter van de Hoofddirectie van Rabobank was. De prijs is ontwikkeld om ondernemers te stimuleren bij het ontwikkelingen van duurzame innovaties. Rabobank maakte eerder deze week de finalisten bekend. Binnen drie categorieën zijn in totaal 9 projecten genomineerd die kans maken op het winnen van een geldprijs €30.000. Ook is er een publieksprijs (à €5.000) te vergeven, waarop het publiek tot 6 oktober zijn stem kan uitbrengen. Op 30 oktober worden de innovatieprijzen uitgereikt tijdens het innovatie-evenement YES!Delft.

Herman Wijffels Innovatieprijs

Kanshebbers
Binnen de categorie Food & Agri zijn genomineerd: 
- Jacco Boersen - Hortimotion
- Marco Beijersbergen, Marta Brusaca en Jan Rolloos - Condifood
- Pieter, Hans en Henk van den Boomen - Champignonkwekerij Gemert

Binnen de categorie Zorg & Welzijn zijn genomineerd:
- Jan Willem Gerritsen, Henny Oord en  Andre Elands - eNose Company 
- Mirjam van der Loo - SMAAKgeheime
- Marcel Tanking, Ellen van Acht, Biense Dijkstra en Douwe Faber - Wijkbedrijf Bilgaard

Binnen de categorie Circulaire Economie zijn genomineerd:
- Erna van Vught - Van Vught Rioleringen
- Niels van Stralen - Waste2Chemical
- Jeoffrey van den Berg - Flowid

Wout Dekker, president-commissaris van de bank
"Innovatie is ontzettend belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van economie en maatschappij. Ondernemers die innoveren, verdienen een podium dat hen toegang verschaft tot financiering, kennis en netwerken. Met de Herman Wijffels Innovatieprijs bieden wij dat podium." Verder geeft hij in het persbericht aan hoe zeer het thema duurzame innovaties leeft bij de in totaal 594 inzendingen: “Het grote aantal en de kwaliteit van de ideeën geeft aan dat duurzaam innoveren op de kaart staat bij ondernemers en dat zij vindingrijkheid, commercieel inzicht, doorzettingsvermogen en lef hebben", aldus de Rabobank topman.

Jurering
Alle inzendingen werden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit. Een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid bogen zich over het ruime aantal inzendingen. Ook bezocht de jury de betreffende organisaties. Uiteindelijk vallen drie finalisten in de prijzen, want voor iedere categorie (Food & Agri, Zorg & Welzijn en Circulaire Economie) is er een prijswinnaar. Ook het publiek kan tot 6 oktober stemmen op het in hun ogen meest maatschappelijke of duurzame project, in het kader van de uit te reiken publieksprijs.

YES!Delft
Op 30 oktober vindt de prijsuitreiking van de Herman Wijffelsprijs plaats tijdens het innovatie evenement voor ondernemers: YES!Delft. De prijzen zullen worden uitgereikt door Wout Dekker en Herman Wijffels, waarbij laatstgenoemde zal spreken over het thema ‘Kansen in de duurzame economie’. Ook vindt er een informatiemarkt plaats, waarbij de genomineerde finalisten samen met de ondernemers van YES!Delft hun innovaties presenteren. Bovendien vindt er een expertmeeting plaats over het financieren van deze innovaties. Ook hier zijn bezoekers welkom.