Amazon maakt van je smartphone een betaalterminal

25 september 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Amazon brengt een kaartlezer op de markt waarmee je van een smartphone of tablet een betaalterminal maakt. Met de kaartlezer positioneert Amazon zich als prijsvechter in de Amerikaanse betaalmarkt.  Een artikel van HelloBank, onderdeel van BNP Paribas.

Amazon Local Register

Half augustus stelde Amazon in de Verenigde Staten de Amazon Local Register voor: een bankkaartlezer die je aansluit op een smartphone of tablet. Met dit alternatief  voor de huidige betaalterminals positioneert Amazon zich op de markt als prijsbreker. Tot 1 januari 2015 is de provisie 1,75%. Daarna stijgt die naar 2,5%. Zijn grootste rivaal, Square, doet het voor 2,75%. Paypal bevindt zich tussenin met 2,7% per transactie met zijn oplossing Paypal Here.

Amazon

Hoe het werkt?

De verkoper sluit een kaartlezer aan op de audio-uitgang van de smartphone of tablet en start een app. Om een aankoop te betalen, moet de klant zijn kaart in de lezer stoppen, de transactie bevestigen en tekenen. De factuur of rekening wordt nadien opgestuurd, als de klant dat wil, via e-mail. De kleine kaartlezers maken furore in de Verenigde Staten en Canada, maar hebben vooralsnog niet de weg gevonden naar Nederland en België. Dat komt onder andere omdat ze nog geen kaarten met chips kunnen lezen. Over hun nut bestaat weliswaar geen twijfel: iedereen beschikt hiermee, ongeacht zijn professionele activiteit, over een snel en makkelijk betaalmiddel. Ook en vooral omdat het geld na 24 uur op de rekening staat.

De komst van Amazon zint echter niet iedereen. Een consultant die gespecialiseerd is in retailhandel, Max Goldberg, vertelde Forbes op 15 augustus: “Hebt u echt zin om zo een grote concurrent toegang te geven tot de gegevens van uw klanten? Dat is een vraag die elke handelaar zich zou moeten stellen vóór hij met Local Register start. Een intelligente beslissing van Amazon. De gegevens die het bedrijf op die manier over zijn klanten verzamelt zijn natuurlijk gigantisch en … waardevol.”