Brussel waarschuwt banken voor stijging vergoedingen
Michel Barnier waarschuwt banken dat Brussel bereid zou zijn om het gebruik van ‘cash allowances’ (i.e. vergoedingen), ter compensatie van het Europese bonusplafond, aan te vechten. Barnier, de EU commissaris die verantwoordelijk is voor financial services, uitte stevige kritiek op de vermeende ontwijking van het bonusplafond door de grote banken. “Ik wil mijn grote zorgen uiten ten aanzien van de aanhoudende meldingen van het gebruik van dergelijke vergoedingen”, schreef Barnier in een brief aan de European Banking Authority (EBA), de Europese toezichthouder op de bankensector. Dat meldt de Financial Times.
Regelgeving in de wind geslagen
Sinds het begin van de financiële crisis is er veel aandacht voor het beloningsbeleid in de financiële sector. Om excessen binnen het beloningsbeleid van financiële organisaties aan te pakken geldt vanaf 2015 een aangescherpt beloningsbeleid in Europa.
Volgens Barnier is het essentieel om een gezamenlijk standpunt in te nemen over deze kwestie en hij suggereert dat banken met hun acties de regelgeving vanuit de EU in de wind slaan. Vooral uit Londen komt veel kritiek op de bonusinperking. Daar zitten de Europese grootverdieners bij de grote banken die de nieuwe regelgeving als onwettig en misplaatst bestempelen.
Vast salaris of variabele beloning
De Prudential Regulation Authority (PRA) houdt vanaf volgend jaar toezicht op de naleving van de nieuwe bonuswetgeving. Tot nu toe ziet de PRA de door de banken gebruikte 'cash allowances' als vaste beloning en keurden deze beloningsstructuur goed bij Barclays, Standard Chartered, Goldman Sachs en HSBC. In tegenstelling tot het 'gewone' salaris kunnen deze bedragen ieder jaar worden aangepast en wordt er geen pensioen over opgebouwd.
EU functionarissen stellen nu dat deze allowances foutief aangemerkt zijn als vaste beloning aangezien ze selectief worden uitbetaald aan senior werknemers en van tijdelijke aard zijn. De EBA, verantwoordelijk voor het beleid rondom de implementatie van bancaire wetgeving stelt richtlijnen op over hoe het nieuwe bonusbeleid toegepast moet worden. Daarin worden ook de definities van vaste en variabele beloning onder de nieuwe bonusinperking bepaald. Hoewel de aansturing van EBA niet bindend is kan de EBA via lokale overheden banken opdragen bepaalde praktijken stop te zetten. Op dit moment doet de EBA onderzoek naar het gebruik van ‘cash allowances’. De resultaten hiervan worden eind september verwacht.