FIS koopt betalingsspecialist Clear2Pay voor 375 mln

11 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

FIS, één van ’s werelds grootste leveranciers van IT, consultancy en outsourcing diensten aan de financiële dienstensector, heeft Clear2Pay gekocht voor €375 miljoen. Met de toevoeging van de Belgische Clear2Pay breidt het Amerikaanse Fortune 500 bedrijf zijn voetafdruk uit in het betalingslandschap fors uit.

Clear2Pay werd in 2001 opgericht door Michel Akkermans, de huidige CEO, en Jürgen Ingels, CFO. Het bedrijf heeft de afgelopen dertien jaar een sterke groei gerealiseerd – momenteel heeft het in Brussels-gevestigd bedrijf circa 1.200 werknemers binnen 15 landen. Clear2Pay heeft een goede track record opgebouwd in de markt: de organisatie werkt voor verscheidene grote wereldwijde financiële instituties en wordt door analisten wereldwijd erkend als één van de meest innovatieve advies- en technologiespelers in het betalingslandschap.

FIS koopt Clear2Pay

De aankoop van Clear2Pay komt niet als een grote verrassing. In oktober vorig jaar onthulde Reuters al dat Aquiline Capital Partners, de grootste investeerder achter het bedrijf, zijn aandeel kwijt wilde. En in 2012 was Indiaas IT-dienstenbedrijf Infosys al dichtbij een overname van Clear2Pay, maar de deal strandde op het laatste moment. Na de succesvolle afronding van het due diligence en onderhandelproces is FIS nu akkoord gegaan om Clear2Pay voor een bedrag van €375 miljoen te kopen.

Voor FIS, dat meer dan 39.000 mensen in dienst heeft en nummer 426 is in de Fortune 500, betekent de toevoeging van Clear2Pay een significante uitbreiding van zijn payments expertise. Volgens Gary Norcross, COO van FIS, levert de krachtenbundeling bovendien een diverse voordelen op voor klanten: “Deze strategische acquisitie toont onze toewijding aan het leveren van technologieën en assets voor onze klanten, voornamelijk grote en wereldwijde instituties, om een werkelijk moderne betalingsomgeving te realiseren die al onze klantkanalen omvat, betalingen versimpelt, kosten reduceert een betere klantervaring levert.”

Gary Norcross - Michel Akkermans - Jugen Ingels

Clear2Pay medeoprichter Ingels zegt dat “mensen en klanten van Clear2Pay” zullen profiteren van de deal, welke nieuwe mogelijkheden biedt vanwege de grootte en wereldwijde spanwijdte van FIS. Tevens benadrukt Ingels dat de transactie nog steeds goedgekeurd dient te worden door de toezichthoudende autoriteiten, al worden er geen grote obstakels verwacht. De closing van de transactie vindt naar verwachting in het vierde kwartaal plaats.

Vier jaar geleden kocht FIS ook Capco, een management consultancybureau dat gespecialiseerd is in de financiële dienstensector.