Russische Sberbank geeft kat cadeau aan klanten

05 september 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Bij het afsluiten van een hypotheek bij de Russische bank Sberbank, één van Ruslands grootste geldschieters, mogen klanten een kat uitzoeken. Deze wordt dan bij hen thuisgebracht.

Dat toont althans een recente reclame van Sberbank, waarin twee bestuurders van een busje, aangekomen bij de klant, een witte kat overhandigen aan een enthousiast koppel dat net een nieuw huis gekocht heeft. Hiermee speelt de bank in op Russisch bijgeloof dat ervan uitgaat dat het een goed teken is dat een kat als eerste een nieuw huis binnenloopt.

Hoe werkt het?

Men dient ten eerste een nieuwe hypotheek af te sluiten bij Sberbank. Voordat het huis voor het eerst betreden wordt na de aankoop, wordt een kat langsgebracht die als eerste naar binnen moet lopen. Men mag kiezen uit 10 kattensoorten, waaronder Siamese katten, Cypers en Sphynxen. De katten mogen echter maar twee uur gehouden worden, en de trotse bezitters van het nieuwe huis moeten een overeenkomst tekenen waarin zij beloven het dier geen kwaad te zullen doen, maar ook dat de Russische bank niet verantwoordelijk is voor eventuele schade die de kat kan veroorzaken.

Rusland-boycot
De timing van de promotiestunt is niet opmerkelijk. De sancties die onlangs tegen Rusland in vergelding voor de Oekraine crisis zijn gesteld, raken nu ook de kredietverleners. De reden hiervoor is dat zij geen geld meer mogen lenen van de Westerse financiële markt. Banken kunnen slechts voor leningen bij Europese instellingen terecht met een looptijd van 30 dagen en niet langer dan 90 dagen.