Pincode niet langer veilig door nieuwe infraroodcamera?

01 september 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De mobiele technologie ontwikkelt zich steeds sneller. Technologie die tot nu toe onbetaalbaar was is tegenwoordig voor vele mensen voor handen. Een mooie ontwikkeling maar helaas komt deze technologie ook in handen van criminelen. Een voorbeeld hiervan is de infraroodcamera. Met een infraroodcamera op bestaande smartphones kunnen criminelen gemakkelijk achter jouw pincode komen.

Het gebruik van infraroodcamera's door criminelen om pincodes te bemachtigen is niet nieuw, maar tot nu toe wel erg kostbaar. Door technologische ontwikkelingen zijn infraroodcamera's echter niet alleen kleiner, maar ook heel goed betaalbaar geworden. Tegenwoordig kun je deze zelfs bevestigen aan je smartphone.

Fraude met infraroodcamera

Wanneer criminelen gebruik maken van een infraroodcamera heeft het afschermen bij het intoetsen van je pincode geen zin. De camera laat namelijk na het intoetsen van je pincode zien welke toetsen zijn ingedrukt. Op de beelden van de camera kun je heel snel de temperatuur van heel veel punten nauwkeurig vergelijken. Je ziet direct waar het warmste punt is. Door het intoetsen van je pincode worden de toetsen warm waardoor je op de beelden van de infraroodcamera kan zien welke toetsen zijn ingedrukt en in welke volgorde.  Uit onderzoek van de University of California blijkt dat criminelen in 80% van de pogingen binnen 10 seconden alle ingedrukte cijfers kunnen aflezen. De slagingskans daalt, 45 seconden na het intoetsen van de pincode, naar 60%.

In onderstaande video wordt het misgebruik van de infraroodcamera van Flir toegelicht.

 

Gelukkig is het eenvoudig om deze manier van fraude te voorkomen. De infraroodcamera werkt alleen bij plastic toetsen en niet bij toetsen van metaal. Daarnaast kun je na het intoetsen van je pincode even je hand op alle toetsen leggen zodat ze allemaal warm worden.