Lazard adviseert Egypte over economische hervorming

28 augustus 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De regering van Egypte heeft recentelijk zakenbank Lazard en consultancybureau Strategy& ingehuurd om plannen te maken voor de hervorming van de Egyptische economie. Vooralsnog stellen de ingeschakelde partijen dat Egypte tenminste 45 miljard zal moeten investeren  om zijn doelstelling te realiseren – een gemiddelde BBP groei van 5% tegen 2018.

De Egyptische economie staat de afgelopen jaren stil. Tussen 2004 en 2011 realiseerde Egypte een GDP groeipercentage per capita van 1% tot 5%, maar door de politieke onrust is het groeipercentage nu al drie jaar achtereenvolgens negatief. Verder zijn de buitenlandse directe investeringen (BDI) in Egypte enorm gedaald: voor de opstand in 2011 was het BDI ongeveer €6 miljard, in het meest recente fiscale jaar kon Egypte slechts €2,25 miljard binnenhalen.

Om de Egyptische economie er weer bovenop te helpen heeft de regering een ingrijpende hervormingsagenda gelanceerd, met thema’s als bezuinigingen, de heronderhandeling van langlopende leningen en vertrouwensherstel van externe investeerders in de economie van het land. Om de opzet van de hervormingsagenda te ondersteunen heeft de Egyptische regering  een beroep gedaan op de expertise van de internationale zakenbank Lazard en het Amerikaanse consultancybureau Strategy&.

Lazard & Strategy & adviseren Egypte

Lazard en Strategy& hebben drie grote opdrachten gekregen. Allereerst houden zij toezicht op de opzet van de hervormingsagenda, om ervoor te zorgen dat passende economische modellen worden gebruikt en dat plannen in lijn zijn met zowel de best practices als de standpunten van de belangrijkste (internationale) stakeholders. Verder stellen de twee partijen plannen op over hoe Egypte de kapitaalinjecties weer naar niveaus van voor de crisis kunnen krijgen. Volgens de voorlopige bevindingen van de externe adviseurs zal Egypte tenminste €45 miljard moeten investeren om een gemiddelde BBP groei van 5% tegen 2018 te kunnen realiseren.

Ook zal Egypte zo’n €45 miljard aan investeringen moeten doen om hun buitenlandse reserves op te hogen, stellen de externe adviseurs. Op basis van deze vooruitzichten zal Egypte in de tweede helft van het jaar diverse grote donoren en investeerders benaderen, waaronder het IMF en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), om hen te overtuigen te investeren in de Egyptische economie. Tegen het einde van dit jaar staat een grote donorconferentie gepland, en hoewel deze niet is bevestigd, wordt verwacht dat Lazard en Strategy& een significante rol in het voorbereidingsproces zullen hebben.

De derde hoofdtaak omvat het doen van aanbevelingen ten aanzien van de hervorming van een aantal van de belangrijkste segmenten. Regeringsfunctionarissen hebben bevestigd dat de herstructureringsplannen al zijn opgemaakt voor de door de staat beheerde media en textielsectoren, en waarschijnlijk volgen de komende maanden ook andere sectoren.