Banken en justitie werken samen tegen internetfraude

29 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS gaan intensiever samenwerken met het OM en het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) om internetoplichting tegen te gaan. Het afgelopen jaar heeft een pilot plaatsgevonden met ING om de informatie-uitwisseling te verbeteren. Op basis van de resultaten van deze pilot is een convenant opgesteld die later deze maand door alle partijen wordt ondertekend. Dat meldt het Parool.

Blokkeren van rekening bij internetoplichting

Om een rekening van een oplichter te blokkeren heeft de bank een procesverbaal van de aangifte nodig. Na één melding van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, of wanneer de bank meerdere signalen van internetoplichting van andere personen heeft ontvangen, start de betreffende bank een onderzoek. Als hieruit blijkt dat er sprake is van oplichting, blokkeert de bank de rekening.

internetoplichting

Snelheid van belang

Voordat een rekening geblokkeerd wordt gaat momenteel in de praktijk veel kostbare tijd verloren, terwijl snelheid van handelen essentieel is bij internetoplichting. Het Parool meldt dat malafide webshops die vrijdagavond online verschijnen en na het weekend weer verdwijnen, zo'n €30.000 verdienen.  

Convenant voor snellere informatie-uitwisseling

Ondanks dat banken, OM en LMIO al geruime tijd samenwerken tegen internetoplichting kan de informatie-uitwisseling en met name de snelheid waarop dit gebeurt beter. Daarvoor heeft het afgelopen jaar een pilot plaatsgevonden waarbij de informatie-uitwisseling tussen de partijen is verbeterd. Uit de pilot bleek dat door snellere informatie-uitwisseling internetcriminelen eerder konden worden gestopt.  Op basis van de resultaten is nu een convenant opgesteld die de informatie-uitwisseling moet versnellen tussen alle deelemende partijen.