Walmart combineert buy-now-pay-later met zelfscankassa’s

29 december 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Zelfscannen én achteraf betalen. Als dat maar goed gaat, zal menigeen wellicht denken. En toch gaat Walmart het doen.

De Amerikaanse supermarktketen heeft een deal gesloten met Affirm om de betaaloptie bij alle zelfscankassa’s in zijn 4.500 winkels te introduceren. Het betalen in termijnen kan ook worden gebruikt op de website en app van Walmart, bij de Walmart Vision (de opticien) en bij zowel zijn autogarage als -verhuurafdeling.  

“Met de uitbreiding van onze samenwerking kunnen we onze BNPL-betaalopties aan elke kassa aanbieden”, legt Pat Suh (SVP Revenue bij Affirm) uit. “Hierdoor kunnen we nog meer consumenten helpen door hun koopkracht te vergroten – zowel tijdens de feestdagen als daarna.”

Walmart combineert buy-now-pay-later met zelfscankassa’s

Schuldenopstapeling

Voor sommigen vormen de BNPL-betaalopties een zegen, voor anderen juist een vloek. Zo waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten een jaar geleden dat de betaaloptie bijdraagt aan de schuldenopstapeling bij consumenten die al in een financieel kwetsbare situatie zitten. De toezichthouder stelde daarnaast te vrezen voor een normalisering van het ‘kopen op de pof’.

De aanzwellende kritiek op de betaaloptie leidt soms tot vreemde situaties. Zo wordt BNPL-aanbieder Klarna in het Verenigd Koninkrijk ook verplicht om op te treden als schuldhulpadviseur. Het bedrijf ging onlangs de samenwerking aan met het Money Advisor Netwerk om klanten die in geldnood verkeren te voorzien van gratis advies hoe ze hun schulden beter kunnen beheren.