Portugese overheid moet Banco Espirito Santo redden

04 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

In de nacht van zondag op maandag hebben de overheid en de centrale bank van Portugal een reddingsplan aangekondigd voor het noodlijdende Banco Espirito Santo, de tweede bank van Portugal. De Portugese overheid zal, deels met Europees geld, BES redden van de ondergang. Ook zal de bank worden gesplitst in een good bank en een bad bank.  

Dreiging voor financieel systeem

Banco Espirito Santo rapporteerde eerder deze week een verlies van €3,5 miljard over de eerste zes maanden van dit jaar. Als gevolg van de aanhoudende financiële problemen was de beurskoers van BES inmiddels gekelderd en dreigde die het financiële systeem in Portugal opnieuw onderuit te gaan.

Banco Espirito Santo

Reddingsplan

Portugal pompt €4,9 miljard in de op een na grootste bank van het land. De overheid moet hiervoor een beroep doen op een Europees fonds. Daarnaast wordt BES opgesplitst. De problematische activa van de instelling worden ondergebracht in een zogenoemde 'bad bank'. Dat heeft gouverneur van de Portugese centrale bank, Carlos Costa, bekendgemaakt. De gezonde takken gaan verder onder een nieuwe naam, Novo Banco (Nieuwe Bank) en komt in handen van het reddingsfonds van de centrale bank van Portugal. De huidige aandeelhouders van BES worden eigenaar van de bad bank.