Groot Brits strafrechtelijk onderzoek valutafraude

22 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De Britse fraudewaakhond Serious Fraud Office (SFO) maakt zich op voor een groot strafrechtelijk onderzoek naar de manipulatie van de valutamarkt door grote internationale banken. Dat meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen. Eind vorig jaar startten diverse toezichthouders al een gezamenlijk onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen.

Na rentefraude ook valutafraude

De financiële sector wordt al lange tijd geconfronteerd met de manipulatie van verschillende financiële benchmarks, zoals de Libor en Euribor. Naast de rentefraude heeft waarschijnlijk ook op grote schaal valutafraude plaatsgevonden. De manipulatie van 4pm WM/Reuters fix, een belangrijke benchmark van de valutamarkt, lijkt een volgend groot schandaal te worden. Bij verschillende banken zijn handelaren ontslagen of geschorst vanwege vermeende betrokkenheid.

Valuta

Onderzoek SFO naar valutafraude

Het SFO is de afgelopen maanden bezig geweest informatie te verzamelen over deze fraude en kan voor het einde van de maand een formeel onderzoek aankondigen naar de betrokkenheid van grote internationale banken, aldus de Financial Times. Het onderzoek richt zich op de vraag of banken de valutamarkten hebben gemanipuleerd door informatie te delen en eigen transacties voor te trekken op die van cliënten. Het is nog niet duidelijk of er ook Nederlandse banken onderdeel uitmaken van het onderzoek van SFO.