Chinese megabank wil tweede vestiging in Nederland

27 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Chinese ICBC bank schroeft zijn ambities in Nederland op. De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) denkt erover om een tweede vestiging in Nederland te openen. Dat zegt de Amsterdamse vestigingsleider van de bank Thomas Jin op een bijeenkomst in Den Haag over Chinese investeringen in Nederland.

Bank volgt z’n klanten

Nadat ICBC een banklicentie kreeg van de Nederlandsche Bank, vestigde de Chinese bank zich in september 2010 in Amsterdam, in een kantoor aan het Museumplein. De bank sprong toen in op de trend dat Chinese bedrijven meer dan ooit in Europa investeerden. “We volgen onze klanten, die steeds vaker de wereld intrekken”, zei de ICB-topman Jiang Jianqing ter gelegenheid van de opening van de Nederlandse vestiging. De Chinese bank startte met circa 20 medewerkers in Amsterdam. De bank heeft er nu 41. De Chinese bank verleent diensten aan het Chinese bedrijfsleven in Nederland en aan Nederlandse bedrijven die zaken doen in China. De bank beweegt zich verder ook op de Nederlandse spaarmarkt.

ICBC wil tweede vestiging in Nederland

Activiteiten afgelopen jaren sterk toegenomen

Op een bijeenkomst in Den Haag over Chinese investeringen in Nederland vertelde de Amsterdamse vestigingsleider Jin dat de activiteiten van de bank de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen. “We discussiëren nu serieus over de vraag of we een tweede vestiging in Nederland moeten openen. Die zou in Rotterdam of Den Haag kunnen komen. De definitieve beslissing is echter nog niet gevallen. Zo’n besluit moet ook worden ondersteund door het hoofdkantoor in Beijing”, zegt Jin tijdens de bijeenkomst in Den Haag.

ICBC wil intermediaire functie vervullen

Volgens Jin wil ICBC een belangrijke intermediaire functie vervullen tussen Nederland en China. Tegenover het Financieele Dagblad wijst Jin op de plek van Nederland als belangrijke investeerder in China en op de groeiende belangstelling van Chinese bedrijven om in Nederland te investeren. “Chinese bedrijven worden bij hun investeringsbeslissingen in Nederland geholpen door mensen die vaak Chinees spreken. Die vorm van dienstverlening wordt zeer op prijs gesteld. Ook zijn wij zeer te spreken over de 30%-taxruling”, zegt Jin in het Financieele Dagblad.

Een van de grootste banken ter wereld

ICBC is een van de grootste banken ter wereld. De bank is in 2004 opgericht door de Chinese staat en realiseerde in 2006 met een dubbele beursnotering – in Hongkong en Sjanghai – en een opbrengst van bijna 22 miljard dollar, de grootste beursgang ooit. De bank telt ruim 18.000 filialen en circa 390.000 medewerkers. Een andere grote Chinese staatsbank , de Bank of China was de eerste Chinese bank, die zich in Nederland vestigde. De bank heeft een kantoor in Rotterdam.