Finance professionals vrezen leegloop vanwege hoge werkdruk

01 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Financiële afdelingen kampen met een (te) hoge werkdruk. Een kwart (24%) van de financieel professionals is bang dat de hoge werkdruk zijn of haar collega’s te veel wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Medius. Het bedrijf stelt dat de werkdruk verlicht kan worden, door de efficiency van de financiële werkzaamheden te verhogen. 56% van de organisaties ziet dat dan ook als een belangrijke doelstelling.

Medius – leverancier van cloudgebaseerde oplossingen voor uitgavenbeheer – heeft onderzoek gedaan onder 500 professionals die uitvoerend, (mede)beslissend en/of eindverantwoordelijk zijn op het gebied van financiën.

Een kwart van de respondenten geeft aan dat verouderde software hen belemmert om hun werkzaamheden naar behoren uit te voeren. De grootste tekortkoming van software is dat het veel handmatige acties vereist (29%). Ook een slechte integratie met andere tools (26%) zorgt voor veel irritatie. Vier op de tien financieel professionals (38%) is van mening dat zijn organisatie kansen laat liggen op het gebied van automatisering en een derde (30%) claimt dat zijn organisatie te weinig innoveert op dit gebied.

Finance professionals vrezen leegloop vanwege hoge werkdruk

Facturen zonder handmatige tussenkomst door systemen te laten gaan (33%), het automatiseren van financiële analyses (33%) en uniformiteit van data (31%) worden door de respondenten gezien als de belangrijkste mogelijkheden om de efficiency te verhogen.

Verontrustend

Yvonne Jans, Area Manager Western Europe bij Medius, vindt het verontrustend om te zien dat de werkdruk op de financiële afdelingen zo hoog is dat er wordt overwogen om weg te gaan bij de huidige werkgever. “Als werkgever is het zaak om een fijne werkplek te creëren zodat werknemers zich blijven inzetten en ontwikkelen.”

“Automatisering van processen speelt hierin een belangrijke rol. Zo kan het aantal manuele handelingen van de finance professional verminderd worden. Dit geeft niet alleen controle, maar zorgt er ook voor dat er op de financiële afdeling tijd en ruimte ontstaat om op strategisch niveau naar de cashflow te kijken”, besluit ze.