Ronald Hensen (Talent&Pro) over belang van kennisontwikkeling in strijd tegen witwassen

17 mei 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het kader van het intrigerende onderwerp Anti Money Laundering (AML) oftewel anti-witwassen, ging Jeroen Broekema van Leaders in Finance (LiF) in gesprek met Ronald Hensen, directielid van Talent&Pro. Onlangs verbond de detacheerder van hoogopgeleide professionals zich aan Leaders in Finance Academy. Ronald vertelt op welke manier de AML Insight bijdraagt aan het karakter van Talent&Pro als ontwikkelbedrijf van professionals. En waarom AML de aandacht verdient die het momenteel krijgt binnen de financiële sector.

De Leaders in Finance Academy is een samenwerkingsverband van Leaders in Finance (LiF) en Banken.nl. Het initiatief werd dit jaar gelanceerd vanuit de gedachte dat podcasts anno 2021 bij uitstek een medium zijn om te leren. Door middel van thematische podcastseries voor professionals in de financiële sector – zogenaamde ‘Insights’ – krijgen luisteraars vanuit verschillende perspectieven een brede kijk op complexe onderwerpen.

In een recent interview met LiF-oprichter Jeroen Broekema wijdt Ronald Hensen, directielid van financiële detacheerder Talent&Pro, uit over het belang van AML voor zijn bedrijf en voor de financiële sector. “We streven als ontwikkelbedrijf van professionals naar de onbegrensde groei van onze medewerkers. Daarvoor vormen veranderingen in de markt een belangrijke leidraad.”

Ronald Hensen (Talent & Pro): ‘Ontwikkeling, ontwikkeling, ontwikkeling.’

Dat heeft er onder andere toe geleid dat Talent&Pro tijdig in kon spelen op de behoefte aan AML-professionals, volgens Hensen: “Ik had nooit kunnen vermoeden dat AML een van de belangrijkste kernprocessen zou worden binnen een bank. Het is dankzij Mirjam van Genderen - oprichter van onze business unit Compliance, Risk & Legal – dat wij nu met 200 AML professionals onze klanten kunnen ontzorgen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan die belangrijke strijd tegen witwassen. Als accountmanager voor de Volksbank voorzag Mirjam al in 2013 dat dit een hot item zou worden.”

Het thema is voor Hensen niet alleen zakelijk interessant, maar heeft ook persoonlijk betekenis. Hij vertelt: “Als zoon van een voormalig inspecteur bij de criminele inlichtingendienst vind ik het extra bijzonder dat ik nu zelf indirect betrokken ben bij de bestrijding van criminaliteit. Daarnaast kan ik het maatschappelijke belang van dit werk niet genoeg benadrukken.” Hij verwijst naar de kennissessie voor AML professionals die Talent&Pro onlangs organiseerde. “Daar sprak een ondermijningsexpert en onderzoeker binnen het Intelligence Led Financial Crime team van een grote bank over de voorbeelden van ondermijning die zij dagelijks tegenkomt. Bijvoorbeeld in een plaats als Utrecht, op steenworp afstand van waar ik zelf woon. De gevolgen van dat soort praktijken zijn schrijnend.”

Ontwikkeling, ontwikkeling, ontwikkeling

Nog een reden voor de samenwerking met Leaders in Finance Academy zit hem volgens Hensen in het karakter van Talent&Pro als organisatie. “200 analisten en bijna 800 professionals in andere financiële disciplines zijn elke dag bezig met hun professionele groei”. Bij ons staat dan ook vooral een ding centraal: ontwikkeling, ontwikkeling, ontwikkeling.” De podcastserie draagt daar in zijn beleving aan bij en biedt iets wat voorheen nog niet beschikbaar was. “Je ziet dat het aanbod van opleidingen inhoudelijk heel beperkt is, veelal juridisch. Via onze Academy boden we al alles aan wat relevant is. Van opleidingen in procesmanagement tot cursussen fraudebeheersing en trainingen in het schrijven van CDD-rapporten. De podcast is een mooie inhoudelijke aanvulling daarop.”

Toen Jeroen Broekema met het idee kwam om een AML podcastserie neer te zetten werd er vanuit Talent&Pro enthousiast op gereageerd. En ook over het resultaat is Hensen zeer te spreken. “We hebben als kennispartner het voorrecht gehad om met een groep van onze analisten mee te denken over de ontwikkeling van deze Insight. De afleveringen bieden mooi inzicht in de gehele AML-keten, van A tot Z. Daar was binnen deze markt veel behoefte aan.”