Finance afdelingen belangrijker geworden sinds corona

10 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Minister Hugo de Jonge beweerde afgelopen week in het televisieprogramma Op1 dat alle Nederlanders die een vaccin willen, begin juli tenminste één keer geprikt zullen zijn. Of de bewering van de minister waargemaakt wordt of niet, het einde van de coronacrisis lijkt daarmee, hoe geleidelijk ook, in zicht te komen. Hoe dan ook heeft corona blijvend haar sporen achtergelaten in de (financiële) wereld.

Zo heeft onder andere contactloos betalen een vlucht genomen, is thuiswerken het nieuwe normaal, sloten banken versneld een groot deel van hun filialen en – een inzicht van een geheel andere aard – weten wij voor altijd dat wc-papier één van de belangrijkste hamsterproducten is.  

Financiële activiteiten geven ademruimte

Nu blijkt ook uit onderzoek dat het belang van finance-afdelingen bij 37% van de Nederlandse bedrijven toegenomen is door de coronacrisis. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Agium, Workday en Finance on a Mission op basis van hun onderzoek onder 250 Nederlandse CFO’s en Finance Professionals. 48% van de respondenten stelt dat financiële afdelingen een grotere rol zijn gaan spelen binnen multidisciplinaire teams dan voor de crisis.

Finance afdelingen belangrijker geworden sinds corona

Volgens Stephan Persoon, oprichter en directeur van Agium, profiteren organisaties zowel op de korte als lange termijn van deze ontwikkeling. Zo stelt Persoon dat financiële activiteiten zoals prognoses en cashflow- en risicomanagement organisaties op korte termijn ademruimte geven.

Persoon: “Terwijl bedrijven met scenario- en business-case analyses vooral hun prestaties op de lange termijn verbeteren. Met deze dubbele focus kunnen organisaties risico’s beheersen én profiteren van nieuwe kansen. Het valt op dat andere afdelingen steeds vaker een beroep doen op hun finance-collega’s om besluiten te nemen.”

‘Digitale spelers herstellen sneller’

Het onderzoek merkt tevens op dat organisaties moeten investeren in digitalisering, data en soft skills om de huidige positie van finance afdelingen te versterken. 56% van de ondervraagden verwacht ook daadwerkelijk meer geld te besteden aan digitalisering. Persoon voegt hierbij toe dat digitale spelers weerbaarder zijn en daardoor sneller van de crisis herstellen.

Tevens stellen de onderzoekers dat de veerkracht van een organisatie vergroot wordt als men de samenwerking tussen de verschillende afdelingen met behulp van soft skills weet te verbeteren. Om gevestigde organisaties weer toekomstbestendig te maken, adviseert het rapport tot slot om verouderde IT-landschappen aan te passen of zelfs volledig te vervangen.