Witwassende en frauderende bankier hoort acht jaar cel tegen zich eisen

03 december 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De 58-jarige bankier en vermogensbeheerder Ronald N. heeft acht jaar cel tegen zich horen eisen. Volgens het Openbaar Ministerie leefde N. als een god in Frankrijk, maar dan op het eiland Dominica in de Cariben. N. wordt verdacht van het beheer van crimineel geld, het witwassen van geld alsmede verduistering en valsheid in geschrifte. 

Meneer N. is afkomstig uit Breda, gelegen in de provincie die al enkele jaren op rij het discutabele lijstje aanvoert met opgerolde drugslaboratoria. De verdachte liep tegen de lamp vanwege een anonieme tip dat hij voor drugscriminelen geld wit zou wassen. Nadat de politie enkele jaren terug op onderzoek uit was gegaan ontdekten zij dat de man zich een uitgavenpatroon aanmat dat niet bij zijn beroep paste, inclusief een luxueus huis op het Caribische eiland Dominica en vluchten per privéjet. 

Het business model van N. leunde op twee poten. De eerste was het witwassen van crimineel verkregen geld van veelal Brabantse drugscriminelen. Daarbij zou het gaan om zo’n €6 miljoen in totaal, exclusief het witwassen van enkele miljoenen verkregen uit andere delicten. 

N. had echter nog een inkomstenbron. Hij is enkele tientallen jaren werkzaam geweest als bankier in Zwitserland. Het lijkt erop dat hij daar aardig kennis heeft opgedaan over het schuilhouden van zwart spaargeld via offshore-constructies. Hij beheerde zwart spaargeld voor mensen uit heel Nederland, om het uit het zicht van de overheid te houden. 

Tientallen zwartspaarders slachtoffer

Wat deze mensen niet wisten – of misschien ook wel, maar durfden ze het niet te melden omdat ze zelf ook ontoelaatbare dingen deden – was dat hij wel vele riante courtages rekende of er simpelweg met al het geld vandoor ging. Enkele tientallen zwartspaarders zijn hiervan het slachtoffer geworden. Het OM spreekt zelfs van ‘systematische beroving’ van in totaal meer dan €6,5 miljoen aan zwart spaargeld. 

Niet alleen was N. dus van beroep bankier, het OM bestempelde hem enkele jaren terug al als ‘bankier van de onderwereld’ en recent een ‘essentiële schakel tussen de onderwereld en de bovenwereld’. De door het OM gestarte procedure is enerzijds gericht op het afhandig maken van zijn onwettig verkregen vermogen en anderzijds om hem voor jaren achter de tralies te krijgen.