Zakenbank Lazard moet Feyenoord helpen kapitaal te vinden

13 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Voetbalclub Feyenoord is op zoek naar extra geld en dat hoopt het te vinden met de hulp van de Amerikaanse zakenbank Lazard. Met de inzet van de Amerikanen hoopt de ‘club uit Zuid’ een bedrag van €100 miljoen te vinden, waarmee het zijn wagonnetje hoopt aan te haken bij Ajax en PSV.

Fans van Feyenoord noemen hun club graag de grootste club van Nederland. Dat is in elk geval niet op basis van de prijzenkast, niet op basis van de begroting en ook niet op basis van de stadioncapaciteit. Op basis waarvan wel blijft gissen, maar feit is nu eenmaal dat bij voetbal veel emotie om de hoek komt kijken. 

Feyenoord heeft feitelijk al sinds 2000 moeite om Ajax en PSV bij te benen. Sinds dat jaar werd Feyenoord één keer kampioen, in het seizoen 2016/17. Ajax won in die periode zeven landstitels, PSV zelfs negen. Dat hangt sterk samen met de financiële positie van Feyenoord. Ondanks dat Feyenoord zich bevindt in een economisch krachtige regio lukt het de volksclub maar niet om hoge inkomsten te vergaren. De Amerikaanse zakenbank Lazard moet Feyenoord daar nu bij gaan helpen. 

Er zijn twee goede graadmeters om de financiën van Feyenoord te vergelijken met die van Ajax en PSV, de twee meest kapitaalkrachtige clubs van Nederland. Ten eerste de vermogenspositie. Daarin leidt Ajax (€228 miljoen) voor PSV (€40 miljoen), waar Feyenoord het met €18,6 miljoen moet doen. Daarnaast is er de begroting, waarin over het afgelopen seizoen wederom Ajax (€110 miljoen) de maat neemt van PSV (€78 miljoen) en Feyenoord (€68 miljoen). Dat moet veranderen, als het aan Feyenoord ligt.

Investeren in selectie, scouting en jeugd

“Feyenoord heeft de ambitie om structureel mee te doen om de prijzen en de club naar een hoger sportief niveau te brengen, zowel nationaal als internationaal. Het externe kapitaal is nodig om deze ambitie te realiseren en zal aangewend worden om verder te investeren in de selectie, het scoutingsapparaat en de jeugdopleiding”, aldus de club op zijn website. Naar verluidt staat het externe kapitaal los van de financiering van het nieuwe stadion, een project waarover nog steeds geen duidelijkheid is. 

Er zou gesproken worden over het aantrekken van €100 miljoen aan externe financiering. Volgens de club is er momenteel echter nog geen enkele garantie dat er überhaupt een transactie gaat plaatsvinden. Er ligt bovendien altijd een delicate balans in het aantrekken van extern kapitaal en behoud van identiteit van de club. Dat is de reden dat bijvoorbeeld in Duitsland de 50+1 regel geldt, waarbij de meerderheid van de aandelen van de club altijd in handen van de clubleden blijft.