Zakenbank Robert Baird begeleidt verkoop Canyon Bicycles aan private equity

27 oktober 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

High-end fietsproducent Canyon Bicycles heeft de Amerikaanse zakenbank Robert W. Baird ingeschakeld als adviseur voor verkoop van het bedrijf aan private equity. Meerdere grote namen uit het wereldje zijn naar verluidt in de markt, waaronder Carlyle Group en KKR. Geschat wordt dat zij met tenminste €500 miljoen over de brug moeten komen, nu de corona-pandemie extra vaart zet achter de groeicijfers van de Duitse onderneming.

De aanhoudend lage – dan wel negatieve – rentestanden maken het voor banken nationaal en internationaal een uitdaging om geld te verdienen. Qua winstgevende handelingen steekt de adviesfunctie al gauw uit boven de rest van de activiteiten, bijvoorbeeld advies bij het begeleiden van een bedrijf naar de beurs of bij fusies en overnames. De Europese banken delven op dit tamelijk lucratieve vlak echter veelal het onderspit tegenover hun Amerikaanse concurrenten. Zo werd recent maar weer eens duidelijk met het geval Canyon Bicycles uit Duitsland. 

Canyon Bicycles is in Nederland vooral bekend onder wielrenners en mountainbikers. In tien jaar tijd heeft de in Koblenz gevestigde retailer stevig voet aan de grond gekregen op de Nederlandse markt. Dat heeft het gedaan door als één van de eersten volledig in te zetten op uitsluitend online verkoop, wat in de uitermate conservatieve fietsindustrie achteraf een gouden zet was. Immers, het wegvallen van importeurs of dealers betekent minder lagen die eraan moeten verdienen, wat resulteert in lagere prijzen tegenover hoge kwaliteit. Technische ondersteuning en verkoopadvies vindt plaats via een Nederlands servicekantoor en een netwerk van ‘Canyon friendly’ fietsenmakers.

Ook bij actieve volgers van de wielersport zal de naam Canyon steeds meer bellen doen rinkelen. De Tour de France is ondertussen de enige grote wedstrijd – en meteen ook de allergrootste – die nog niet gewonnen is op dit Duitse rijwiel. In Nederland heeft het merk veel te danken aan Mathieu van der Poel, de supervedette die bijna overal waar hij start meedoet om de prijzen. Saillant genoeg doet de coronacrisis er nog een schepje bovenop, nu veel mensen kiezen voor een solitaire sport als fietsen of de fiets inzetten om maar niet met het openbaar vervoer te hoeven. 

€500 miljoen

Als Duits bedrijf zou je misschien verwachten dat Canyon Bicycles voor financieel advies de hulp inroept van Deutsche Bank, maar Deutsche Bank is al enige tijd niet meer wat het geweest is. Niet qua resultaten en niet qua aanzien. In plaats daarvan kwam men dus uit bij het Amerikaanse Robert W. Baird, zo meldt persbureau Bloomberg. Zowel bij Canyon als bij Baird houdt men zich echter op de vlakte. 

Naar schatting moet de verkoop van Canyon Bicycles zo’n €500 miljoen gaan opleveren voor de huidige aandeelhouders, waaronder oprichter Roman Arnold. Dat is voor de grote private equity-huizen zeker niet onoverkomelijk. Zij zitten namelijk op grote hoeveelheden ‘dry powder’, zoals de Engelse term luidt voor de geldberg die nog niet geïnvesteerd is wegens het gebrek aan voldoende aantrekkelijke overnamedoelen. Naast Carlyle Group en KKR – dat eerder samen met Rabobank in de race was voor Eneco – worden ook namen als Advent International, Apax Partners, General Atlantic en Permira genoemd als mogelijke kopers.