Leaders in Finance genomineerd voor podcast van het jaar

06 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De podcast-serie Leaders in Finance is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards, in de categorie ‘Zakelijk’. In de podcast gaat voormalige ABN AMRO-medewerker Jeroen Broekema in gesprek met leiders uit de financiële wereld. Niet alleen gaat het over hun professionele leven, er wordt ook uitvoerig gepraat over hun persoonlijke drijfveren. “We zijn bij aflevering 35 aangekomen, dus nu op naar de 50e aflevering!”, aldus een enthousiaste Broekema.

De Dutch Podcast Awards is een jaarlijks repeterend feestje waarin de beste podcasts van het moment in het zonnetje worden gezet, verdeeld over negen verschillende categorieën. Alle podcasts waarop momenteel gestemd kan worden hebben al een eerste schifting overleefd, waarbij het kaf van het koren is gescheiden. Leaders in Finance – onder meer te beluisteren via Spotify en via Apple Podcasts – is binnen de categorie ‘Zakelijk’ één van de kanshebbers.

“Het is een enorm voorrecht om zoveel verschillende leiders in de financiële sector te mogen bevragen over hun organisaties, hun loopbanen en wat hen heeft gevormd”, reageert Broekema. “Elk interview opnieuw leer ik veel en ik vind het interessant om te zien hoe mensen denken, hoe ze hun gedachten en gevoelens formuleren en bovenal vind ik het fascinerend om te zien hoe ze in het leven staan."

Met zijn podcast hoopt Broekema ook bij te dragen aan wat meer openheid in en door de financiële sector. "Ik ben er van overtuigd dat het goed is dat leiders in de financiële sector open vertellen over wat hen bezighoudt, wat lastig is in hun loopbaan en bovenal wat hen motiveert en inspireert. Ik hoop dat de podcast daar een heel klein beetje aan kan bijdragen."

Inmiddels is het aantal afleveringen gestegen tot 35, waarin een keur aan bekende namen voorbij is gekomen. Ali Niknam (Bunq), Maurice Oostendorp (voormalig de Volksbank), Nadine Klokke (Knab), Nout Wellink (oud-DNB), de lijst met interessante namen is te groot om volledig op te noemen. Wat al wel vaststaat is dat deze lijst nog verder gaat groeien, met mogelijk ook nog eens de stap naar het buitenland. 

Drie dingen die opvallen

Na enkele tientallen interviews is het interessant om een rode draad te ontdekken. “Misschien moet ik die rode draden ooit eens in boekvorm verwerken, maar ik zal er nu vast drie delen”, zegt Broekema. “In de eerste plaats valt op dat de leiders zelden hun loopbaan hebben gepland en dat veel afhangt van toeval, maar dat ze wel stuk voor stuk veel uren maken en het leuk vinden om hard te werken. Ten tweede, dat de gasten zich kwetsbaarder durven op te stellen dan ik had verwacht. Tot slot, dat men veel praat over termen als 'maatschappelijke impact, stakeholders en duurzaamheid' maar dat men nog vaak worstelt met de vraag 'hoe dan precies'."

Een stem uitbrengen op Leaders in Finance is mogelijk op de website van de Dutch Podcast Awards.