Crypto exchange Kraken verkrijgt banklicentie

23 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Kraken is een veelgebruikt platform om cryptovaluta te verhandelen, maar ook om diverse harde valuta als euro’s en dollars om te wisselen voor crypto’s. Recent verkreeg Kraken een bankvergunning in de Amerikaanse staat Wyoming. Daarmee is het de eerste crypto exchange die een door zowel statelijke als federale overheid erkende banklicentie bemachtigt. 

In Wyoming – ruim tien keer zo groot als Nederland – is in principe niet heel veel meer te vinden dan gras, bos en bergen. Het is echter ook een belastingparadijsje, zelfs voor Amerikaanse begrippen. Mogelijk dat Kraken* daarom gekozen heeft voor hoofdstad Cheyenne om zich te vestigen met Kraken Financial, zoals het nieuwe onderdeel van het bedrijf heet. Kraken ontving van de staat Wyoming vorige week een zogeheten ‘special purpose depository institution’ (SPDI) vergunning.

'Special purpose'

Het ‘special purpose’ is in dit geval het aanhouden van digitale tegoeden, een wereld waarin Kraken zich al sinds de oprichting in 2011 begeeft. Met de banklicentie zet Kraken zich wat extra op de kaart als betrouwbare instelling, eentje die het vertrouwen van overheden geniet. Dat is ook wel nodig, want Kraken staat voor de meeste bankmedewerkers symbool voor ongrijpbare en moeilijk te doorgronden geldstromen. Zeker bij antiwitwas-specialisten zal een rood lampje moeten gaan branden als ze in hun onderzoek de naam Kraken tegenkomen.

 

Hoe dan ook, Kraken dat een banklicentie verwerft zegt toch iets over de legitimatie van zulk soort ondernemingen en de brug die zij daarmee vormen tussen conventionele en strikt digitale valuta. “We zullen directe toegang hebben tot het federale betalingssysteem en zullen financierings- en opnamemechanismen en betalingsmechanismen naadloos in onze producten kunnen integreren. Klanten zien een betere kwaliteit, ze zullen echt het verschil zien zodra we beginnen met de lancering van nieuwe producten”, aldus topman David Kinitsky in een podcast genaamd Unchained. 

De banklicentie zet volgens Kinitsky de deur open naar allerlei nieuwe producten, van betaalkaarten tot vermogensbeheer. Interessant is ook hoe het verdienmodel gaat zijn. Kraken is namelijk verplicht om 100% van zijn reserves aan te houden, dit in tegenstelling tot reguliere banken die het leeuwendeel van de hen toevertrouwde tegoeden uitlenen om rendement mee te maken. Naast bovengenoemde producten denkt Kinitsky ook aan vergoedingen voor beheer van crypto’s als manier om geld te verdienen. 

*Engelsen spreken Kraken uit als ‘Cracken’. De naam is afkomstig uit de Noorse mythologie, waarin de kraken een reusachtige octopus voorstelt, die moeiteloos een schip naar de zeebodem kan trekken.