FMO brengt woede teweeg bij Hondurese indianen

20 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De financiering van een waterkrachtcentrale door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft woede bij Hondurese indianen teweeggebracht. “FMO is medeplichtig aan moord en mensenrechten-schendingen”, stelt Bertha Cáceres, coördinatrice van de Hondurese Vereniging van Inheemse Organisaties COPINH.

FMO is door de Nederlandse overheid in 1970 opgericht om zogezegd duurzame economisch groei in ontwikkelingslanden te bevorderen. Echter, de staat heeft een meerderheidsbelang in de bank. Afgelopen februari heeft FMO een financieringscontract getekend voor zo’n €10 miljard met de Hondurese constructiemaatschappij DESA voor de bouw van een waterkrachtcentrale in het westen van Honduras, in de Gualcarque, een voor de Hondurezen heilige rivier.

Waterkracht Centrale - FMO

Verzet
De indianen verzetten zich tegen het project. Ze stuurden de bank een brandbrief met de vraag zich terug te trekken. Hierbij beriepen zij zich op hun recht op zelfbeschikking. Internationale mensenrechtenorganisaties steunen de indianen. FMO ontkent echter dat een meerderheid van de lokale bevolking tegen de bouw is en blijft stellen dat het project bijdraagt aan de ontwikkeling van de gemeenschap.

Er zijn naast politie ook militairen ingezet om demonstranten het zwijgen op te leggen. Letterlijk: vorig jaar schoot een soldaat een inheemse leider dood. Een kind raakte daarbij zwaargewond en de indianen worden geïntimideerd. Cácares: “Ik ben tientallen keren met de dood bedreigd.”

Terugtrekkende partijen
Naast FMO leggen ook de Centraal-Amerikaanse ontwikkelingsbank en de Finse bank Finnfund geld in het project. Na de klachten van de indianen heeft CAMIF, het Centraal-Amerikaanse infrastructuurfonds, besloten af te zien van de financiering. Het Chinese bedrijf Sinohydro - dat wereldwijd marktleider is op het gebied van stuwdammen - trok zich ook terug na de moord op de inheemse leider.

FMO ziet zelf nog geen reden om zich ook terug te trekken. Uit een volksraadpleging zou namelijk zijn gebleken dat de bevolking voor de stuwdam zou zijn. Volgens Cácares is er bij de volksraadpleging flink gefraudeerd. “De burgemeester heeft zich uit laten komen en heeft de resultaten gemanipuleerd. Ongeletterde mensen zouden een handtekening gezet hebben…” Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een zaak geopend tegen het dorpshoofd.