Markt voor alternatieve financiering blijft professionaliseren

26 juni 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het midden- en kleinbedrijf kan bij steeds meer partijen terecht voor niet-bancaire financiering. Recent ontvingen vijf bedrijven het keurmerk Erkend MKB Financier, wat inhoudt dat ze getoetst zijn aan bepaalde gedragscodes en voldoen aan eisen voor passend en verantwoord financieren. 

De markt voor alternatieve financiering is al meerdere jaren sterk in beweging. Banken zijn om meerdere redenen terughoudender geworden in het financieren van kleine en middelgrote ondernemers, niet in de laatste plaats vanwege het moeten voldoen aan uitgebreide wet- en regelgeving. Het ligt voor de hand dat de hoeveelheid werk bij het verstrekken van grote kredieten beter in verhouding is dan bij kleine kredieten. Hoe dan ook, het heeft de weg vrijgemaakt voor nieuwe partijen en nieuwe vormen van financiering.

Kansen en risico's

In een zich ontwikkelende markt liggen zoals altijd kansen, maar ook risico’s. Omdat de praktijk vaak vooruit loopt op wet- en regelgeving, ligt er ruimte voor malafide bedrijven en andere cowboys. Stichting MKB Financiering hanteert daarom een keurmerk, om ervoor te zorgen dat bedrijven die actief zijn in non-bancaire financiering voldoen aan de hoogste eisen voor passend en verantwoord financieren. 

Vijf bedrijven ontvingen recent keurmerk Erkend MKB Financier, waarmee ze richting mkb-ondernemers en financieel adviseurs een positie van vertrouwen uit kunnen stralen. Dit zijn NL Investeert, Startgreen Capital, Voordegroei en FreelanceFactoring en Svea Finans. Deze partijen hebben zich gespecialiseerd in factoring en crowdfunding en behoren tot een gezelschap van inmiddels zestien gekeurmerkte bedrijven.

“In deze uitdagende tijden geeft het keurmerk Erkend MKB Financier vertrouwen en een mate van zekerheid aan ondernemers om zonder bank een goed advies en een passende financiering rond te krijgen. Ondernemers kunnen nu hiervoor ook terecht bij Svea Finans, NL Investeert, Startgreen Capital, Voordegroei en FreelanceFactoring”, aldus Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering.