Retailer Walmart betreedt markt voor betalingsverkeer

08 mei 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Sinds vorige week donderdag heeft Walmart een nieuwe service. Klanten kunnen met de nieuwe Walmart-2-Walmart service in 4.000 winkels geld overmaken. 

De markt voor geldtransacties is sterk in beweging. Van oudsher wordt betalingsverkeerd gedomineerd door banken en een aantal betalingsleveranciers. Door de opkomst van nieuwe technologieën komen er echter nieuwe initiatieven van de grond. iDeal, een manier om veilig en direct via internet te betalen, is hier een goed voorbeeld van. 

Nieuwe spelers
Veel nieuwe innovators spelen op deze kansen in. Google maakte in 2012 al zijn eerste bancaire uitstapje door geld tegen een zeer lage rente te lenen aan kleine ondernemers. En ook Facebook werkt aan een eigen digitale financiële dienstverlening, waarmee een rekening op Facebook geopend kan worden om mee te betalen en geld uit uitwisselen. 

Wallmart

Nu speelt ook Walmart hierop in. Zij vragen minder geld dan providers zoals MoneyGram en Western Union die klanten ook de gelegenheid bieden om geld over te maken. Het verschil loopt wel op tot vijftig procent. Het maximumbedrag dat klanten over kunnen maken is $900. Hiervoor betaalt een klant $9,50 tegenover zo’n $20 die Western Union vraagt voor een dergelijke transactie. Om dit mogelijk te maken werken zij samen met Ria Money Transfer, die verbonden is met Euronet Worldwide Incorporated. 

Toekomstperspectief
Verwacht wordt dat binnen twee jaar interactie tussen klant en verkoper in filialen geen 5% meer uit zullen maken in bankfilialen. Het nieuwe bankieren wint aan populariteit, vanwege het gebruikersgemak. De monopolie van banken zal mettertijd veranderen en plaats maken voor groeiende techbedrijven, die met hun eenvoudige, mobiele- en bovendien snelle diensten de klanten voor zich winnen.