Londense bankier geschorst vanwege stelen uit bedrijfskantine

05 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Een in Londen actieve bankier van Citigroup is in elk geval voorlopig uit zijn functie ontheven, omdat hij op meerdere momenten eten gestolen zou hebben uit de bedrijfskantine. Het is aannemelijk dat hij ontslagen zal worden, inclusief een aantekening op zijn cv van de nationale toezichthouder FCA. 

Het aandeel mensen dat weleens iets uit de bedrijfskantine meeneemt zonder daarvoor te betalen ligt waarschijnlijk vele malen hoger dan de officiële cijfers weergeven. Een extra zakje mayonaise, dagverse soep aantikken als ‘no waste soep’ van de dag ervoor of na het afrekenen nog even terugkomen voor een glaasje melk zijn hele simpele voorbeelden. Soms gebeurt het zelfs onbewust of uit vergeetachtigheid. Een Londense bankier werkzaam voor Citigroup deed het echter op een meer frequente basis en dat lijkt hem nu de kop te kosten. 

Nu zou men denken, een doorsnee bankier in Londen verdient toch genoeg om zijn lunch af te rekenen? Deze bankier verdiende als senior trader echter ver boven doorsnee, met een jaarsalaris van rond de €1 miljoen. Hij had bovendien een goede reputatie onder zijn collega’s. Het is dan ook gissen naar zijn beweegredenen. Volgens door zakenkrant Financial Times aangehaalde bronnen is het eten in de kantine van Citigroup ook niet echt duur.

Harde straffen

Naar verluidt is de bankier inmiddels niet meer op zijn post, al is zijn exacte status niet helemaal bekend. Men zou zich af kunnen vragen of hij niet te hard gestraft wordt en of een schriftelijke waarschuwing met terugbetaling niet voldoende is. Het wegsturen van een succesvolle trader neigt immers naar kapitaalvernietiging. Maar Citigroup acht deze handelswijze ogenschijnlijk nodig om als voorbeeld te dienen. Daarbij is het niet voor het eerst dat een Britse bank of toezichthouder hard optreedt tegen ogenschijnlijke onbenulligheden. In 2016 werd een medewerker van Mizuho ontslagen omdat hij een klein fietsonderdeel van een collega had meegenomen. Hij verloor de rechtszaak die hij nadien had aangevochten. In 2014 sloot de FCA een BlackRock executive uit van senior functies in de financiële sector, omdat hij meerdere keren zwart reed in de metro naar zijn werk.