Worldline heeft €7,8 miljard over voor branchegenoot Ingenico

04 februari 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Franse betaaldienstverlener Worldline – een tak van de Atos Groep – telt €7,8 miljard neer om concurrent en branchegenoot Ingenico over te nemen. Daarmee consolideert deze markt zich weer een stapje verder. De top van Ingenico heeft zich achter het bod geschaard en ziet in een samensmelting de kans om uit te groeien tot een Europese kampioen. 

Worldline is een handelsnaam van het Franse IT-concern Atos en als zodanig actief als betaaldienstverlener. Het bedrijf verleent diensten aan allerhande financiële instellingen bij de verwerking van digitale transacties. Het eveneens Franse Ingenico is actief in dezelfde branche en levert soortgelijke diensten. Beide bedrijven gaat het voor de wind, gebaseerd op de fors gestegen aandelenkoersen van de ondernemingen in het afgelopen jaar. 

Voor de opening van de Europese beurzen hebben Worldline en Ingenico een gezamenlijke persverklaring afgegeven, waarin ze de overname aankondigden. Daarbij gaat het om een bedrag van €7,8 miljard euro, opgedeeld in aandelen en contanten. Bij elkaar opgeteld zou de nieuwe onderneming een omzet draaien van €5,3 miljard, met een winst van €1,2 miljard. Het bestuur verwacht als gevolg van de samengang voor een synergie-effect van €250 miljoen te kunnen zorgen in 2024. Ter vergelijking, het in dezelfde markt opererende Adyen had in 2019 een omzet van ruim €200 miljoen. 

De markt voor betaaldienstverleners is al jaren aan het consolideren, daar men te weinig organische groeikansen ziet. Fusies en overnames zijn daarom schering en inslag. Worldline nam zelf enkele jaren geleden Equens over, wat leidde tot het ontstaan van equensWorldline. Equens was zelf echter ook het resultaat van meerdere fusies. Aan de andere is Ingenico ook weer het product van een opeenstapeling van fusies en overnames. En nu gaan Worldline en Ingenico dus als één partij verder, waardoor naar eigen zeggen de op drie na grootste betaaldienstverlener ter wereld ontstaat.