Nout Wellink vandaag onder ede gehoord

21 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink moet vandaag voor de rechtbank tekst en uitleg geven over zijn rol in de affaire rond de ondergang van DSB Bank in 2009. De zaak is aangespannen door Dirk Scheringa zelf, die boven water wil krijgen of het handelen van de toezichthouder heeft bijgedragen aan de plotseling val van het concern uit Wognum. 

Dirk Scheringa kreeg in 2018 van de rechter toestemming om betrokken beleidsbepalers te horen over de val van DSB Bank en hun rol daarbij. Kort na de val sprak Scheringa al de beklijvende woorden “We zijn kapot gemaakt” uit, een uitspraak waar hij tot vandaag achter staat. Samen met de bekende advocaat Geert-Jan Knoops wil Scheringa via een serie verhoren zien te bewijzen dat bepaalde informatie over de penibele status van DSB bewust gelekt was en dat daardoor zaken in een desastreuze stroomversnelling zijn geraakt.  

Speciale projectgroep

Nout Wellink - inmiddels 76 jaar - was destijds president van De Nederlandsche Bank (DNB) en als zodanig één van de hoofdrolspelers. De communicatie rond de crisissituatie rond DNB was in handen van een speciale projectgroep, die onder de verantwoordelijk van Wellink viel. Scheringa leerde die informatie uit een ondervraging van Joanne Kellerman, destijds communicatiedirecteur van DNB. Dat was overigens ook één van de weinige dingen die Scheringa wijzer werd van dat verhoor, want Kellerman gaf aan zich weinig meer te kunnen herinneren van het bewuste weekend in oktober 2009. 

Ook voor Nout Wellink wordt het graven in zijn geheugen, al heeft hij ondertussen de nodige tijd gehad om terug te denken. In eerder stadium heeft Wellink al eens onder ede verklaard dat DNB niets te maken had met gelekte informatie naar dagbladen De Volksbank en het FD en als dat wel het geval was, dat niet met kwade opzet gebeurd hoefde te zijn. Scheringa blijft erbij dat informatie opzettelijk dan wel door ‘zeer onprofessioneel’ handelen in de publiciteit is gekomen.

Scheringa – doorgaans zuinig in het erkennen van door DSB zelf gemaakte fouten – houdt zowel de Staat, DNB als de AFM verantwoordelijk wegens onzorgvuldig handelen. Er ligt daarom een claim van maar liefst €830 miljoen. Scheringa zelf geeft aan geen cent meer te bezitten. De kosten van zijn advocaat Knoops worden dan ook betaald door een groep bevriende ondernemers, beter bekend onder de naam Stichting DS Claim.