TED spreker: Beleggers zien verschil landen niet

29 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Veel beleggers gooien China en India onterecht op een hoop als opkomende Aziatische economieën, zegt Parag Khanna, expert op het gebied van globalisering en internationale betrekkingen en spreker bij innovatieplatform TED.

China en India niet te vergelijken

"India zou eigenlijk helemaal niet met China vergeleken moeten worden," zegt Khanna. "Als je kijkt naar de belangrijkste indicatoren van India, zoals het inkomen per hoofd, internetgebruik en -connectiviteit, corruptie en levensverwachting van de bevolking, lijkt het land meer op Afrika.

Een belangrijk verschil is dat China veel meer verstedelijkt is. Het grootste deel van de Indiase beroepsbevolking werkt in de landbouw, 65% van India is nog steeds landelijk, en het land loopt qua verstedelijking vermoedelijk minimaal tien jaar achter op China," zegt Khanna.

Parag Khanna - Tedx

De term 'opkomende markten' misleidend

"Als we spreken over 'opkomende markten', bedoelen we eigenlijk 'groeimarkten'. Beleggers richten zich te veel op zaken als valutaschommelingen en ze vergeten de vooruitzichten voor de lange termijn. Ik zie het als een ecosysteem: veel mensen kijken vanuit het oogpunt van politiek, demografie of financiële markten, maar je moet al deze factoren samen bekijken," aldus Khanna.

Tragere Chinese groei is geen probleem

Volgens Khanna zien beleggers een vertraging in de Chinese groei ten onrechte als een probleem. In 2013 werden de aandelenmarkten geplaagd door de angst voor een 'harde landing' in China. "Een krimp in de Chinese groei betekent nog steeds een jaarlijkse economische groei van 6%," zegt hij.

"Het is belangrijk om te zien dat er op de lange termijn nog steeds veel groeipotentieel is voor bedrijven en aandelen. Dus als we het hebben over de ‘volgende groeifase’, moeten we kijken naar beleid dat wordt ontwikkeld om de groei te verbreden, en het niet als een wedstrijd zien om het groeicijfer op te drijven. De belangrijkste cijfers voor China betreffen de werkloosheid, de mate van verstedelijking en het niveau van de export. Niet alleen maar het groeicijfer, dat is slechts een cijfer dat is afgeleid van veel belangrijkere indicatoren,” aldus Khanna.