Friese fintech Flow lanceert ‘pre-boekhouden’ voor zzp’ers

13 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De fintech-onderneming Flow Your Money, kortweg Flow, komt met een nieuwe dienst die zij bestempelt als ‘pre-boekhouden’. Flow beheert binnenkomende geldstromen en stuurt deze direct naar de juiste potjes, zodat er nooit een tekort kan ontstaan voor verplichte afdrachten of facturen. Naar eigen zeggen is het technologie die nog niet bestaat en waar banken uit heel Europa interesse in hebben. De dienst richt zich in eerste instantie op zzp’ers.

Het is nu eenmaal een menselijke eigenschap dat geld uitgeven een stuk makkelijker is dan geld sparen. Dat is voor zzp’ers niet anders dan voor mensen in loondienst. “We zien het veel om ons heen. Zelfstandigen sturen facturen, krijgen hun geld en geven dat uit aan een nieuwe laptop. Dan komt de belastingdienst langs en blijkt er toch te weinig geld te zijn”, aldus Niels Mulder, mede-oprichter van Flow. 

Daar hebben Mulder en zijn compagnon Daan van Klinken iets op bedacht. De twee richtten het bedrijf Flow Your Money op, waarbij de naam al snel verklapt wat de bedoeling is, namelijk het kanaliseren van geldstromen. Zodra een rekening betaald is stuurt de achterliggende technologie het geld bij binnenkomst automatisch naar de juiste posten. “Zo heb je nooit het probleem dat je te weinig geld hebt om bijvoorbeeld de belasting te betalen. Groot voordeel is het overzicht dat je op die manier ook bewaart”, legt Mulder uit. Hij noemt deze dienst ‘pre-boekhouden’. Mulder en Van Klinken zijn alle Nederlandse banken langs geweest en die hebben naar verluidt veel interesse. Ze benadrukken echter dat ze zich niet aan één bank willen binden om onafhankelijk te blijven. 

Niet alleen zzp’ers

De aandacht ligt in de eerste plaats op de grote groep zzp’ers, waarvan er volgens het CBS in 2018 zo’n 1,1 miljoen waren. Flow ziet echter ook voordelen voor andere groepen, zoals studenten of mensen met schulden. Twee groepen bij uitstek die doorgaans nog een stukje maand overhouden als hun inkomen op is. 

Om bovenstaande allemaal praktijk te maken zijn wel koppelingen nodig met banken, wat mogelijk is dankzij PSD2. Echter, Flow beschikt nog niet over de benodigde vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). De aanvraag is een delicaat proces, waarbij het bedrijf ondersteuning krijgt van consultancyfirma Enigma. Enigma is bovendien één van de kapitaalverstrekkers van Flow, samen met oud-COO van Adyen Robert Kraal, investeringsmaatschappij NOM en ontwerpbureau Runtime Ventures.