Kipchoge verpulvert record op marathon met hulp van Nationale-Nederlanden

15 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met een onwaarschijnlijke tijd van 1’59’’40 verpulverde de Keniaan Eliud Kipchoge afgelopen weekend officieus het wereldrecord op de marathon. Bij Nationale-Nederlanden zal men met blijdschap en ongeloof hebben toegekeken toen hij juichend over de finish kwam, het merklogo op zijn borst prijkend. De bankverzekeraar ondersteunt het team van Kipchoge en ontwikkelde in de aanloop naar zijn recordpoging de interactieve ‘1:59 Challenge Game’. 

Toen de Griekse soldaat Pheidippides in 490 v. Chr. als eerste de afstand van 42.195 meter liep had hij niet kunnen bevroeden dat die afstand 2500 jaar later nog steeds relevant zou zijn. En al helemaal niet dat het ooit sneller zou gaan dan twee uur. Afgelopen weekend was het zover. In Wenen verbrak de Keniaan Eliud Kipchoge de magische barrière met een tijd van 1’59’’40. Kipchoge kreeg in de aanloop naar zijn recordpoging ondersteuning van Nationale-Nederlanden, samen met Nike en het Britse chemieconcern Ineos, ook bekend als sponsor van de ploeg van Tourwinnaar Egan Bernal. 

De recordpoging van Kipchoge droeg de titel ‘Ineos 1:59 Challenge’. Het doel kon maar beter duidelijk zijn. Kipchoge is onderdeel van het NN Running Team, waar ook topatleten Kenenisa Bekele (Ehiopië) en de Nederlander Abdi Nageeye inzitten. Ter ere van de recordpoging ontwikkelde NN met behulp van partners een interactieve game, om aandacht te genereren en natuurlijk ook ter vermaak. 

Het spel heeft het uiterlijk van een klassieke 8-bits game, uit de tijd dat computers nog achter een kastdeur in de woonkamer stonden. De speler kan zelf het looptempo bepalen en moet zodanig de energie verdelen dat Kipchoge onder de twee uur uitkomt. “De game is een interactieve manier om aandacht te vragen voor Eliuds poging een marathon onder de twee uur te lopen. We willen zoveel mogelijk hardloopfans betrekken bij dit unieke sportevenement en dat doen we onder meer met deze game”, aldus NN Head of Branding Remco Barbier, in aanloop naar afgelopen weekend. “De game vraagt enige oefening om uit te spelen, maar dat staat natuurlijk in geen verhouding tot de prestatie die Eliud moet leveren.”

Record niet erkend

1 uur, 59 minuten en 40 seconden. Dat is onwaarschijnlijk snel over de afstand van een marathon. Toch wordt het record niet erkend, omdat het evenement niet voldeed aan de eisen van de internationale atletiekfederatie. Zo was er geen competitie en maakte hij gebruik van teveel gangmakers, ook wel hazen genoemd. De officiële tijd blijft daarom staan op 2’01”39, overigens ook al op naam van Kipchoge. 

Leuk om nog te vermelden is dat niet iedereen onder de indruk is van de prestaties van Kipchoge. Waar (amateur) hardlopers waarschijnlijk moedeloos worden van zo’n tijd is de bekende bioloog Midas Dekkers een andere mening toegedaan. “Als we dieren zouden toelaten tot de Olympische Spelen, winnen we geen enkel onderdeel”, aldus de immer humoristische en vaak tegendraadse bioloog in het AD.