Meer woongeluk en meer samenhang in buurten met nieuwbouw

09 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders die wonen in nieuwbouwbuurten ervaren meer woongeluk en hebben meer contact met hun buren dan zij die wonen in bestaande buurten. Zowel volwassenen als kinderen hebben meer contact met hun buurtgenoten. Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden blijkt dat naast het sociale aspect een nieuwbouwwoning tegenwoordig als goede investering wordt gezien.

Met name in de laatste jaren zijn nieuwbouwwoningen erg populair. Dat was zeker niet altijd zo. De term Vinex-wijk bijvoorbeeld is jarenlang synoniem geweest voor ietwat saaie en fantasieloze buurten aan de randen van steden als Almere, Houten of Zoetermeer. Wie het kon betalen woonde veel liever in huizen uit de jaren 30 met schattige kapelletjes en glas in lood raampjes. Dat beeld is redelijk aan het kantelen. Niet in de laatste plaats omdat projectontwikkelaars ‘oude’ architectuur opnieuw eer aandoen, maar zeker ook vanwege duurzaamheidsafwegingen. Een nieuwbouwhuis is klaar voor de toekomst en vraagt op korte en middellange termijn geen hoge investerings- of onderhoudskosten.

Bankverzekeraar Nationale-Nederlanden onderzocht de populariteit van nieuwbouw onder iets meer dan 1.100 Nederlanders en kwam tot enkele conclusies. NN maakt onderscheid in sociale afwegingen en economische afwegingen. Nieuwbouwbuurten scoren redelijk goed op sociaal vlak. Van de nieuwbouwbewoners komt 70% weleens bij de buren over de vloer, tegenover minder dan de helft in buurten met bestaande bouw. Ook organiseren ze vaker samen activiteiten (62% om 45%), spelen de kinderen vaker met elkaar (66% om 50%) en ligt het vertrouwen in de buren hoger (78% om 69%). Niet zelden zullen diverse zaken elkaar overigens ook weer versterken. Als kinderen vaker met elkaar spelen, hebben de ouders vaak ook meer contact met elkaar en vice versa. Bovendien worden nieuwbouwwijken regelmatig bezet door import, die nog hun best willen doen om sociale contacten op te doen. 

Goede investering

Er zijn ook economische en praktische motieven die de doorslag geven om voor nieuwbouw te kiezen. Vier op de vijf nieuwbouweigenaren geeft aan dat hun woning weinig onderhoud nodig heeft en dus weinig kosten vraagt. Daarnaast zijn zaken als zonnepanelen en gasvrije verwarming standaard, er zijn dus geen investeringskosten om te voldoen aan actuele duurzaamheidsnormen. Nieuwbouwwoningeigenaren geven hun woning dan ook een 8,1 voor duurzaamheid en ze zien het als goede investering voor de toekomst. Bewoners van bestaande bouw hebben slechts een 6,6 over voor hun huis. 

Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet bij Nationale-Nederlanden: “In het kopen van een nieuwbouwwoning gaat veel tijd zitten, maar het voordeel is dat je je huis volledig naar eigen smaak kunt inrichten en de eerste jaren niet hoeft te klussen. Ook voldoet een nieuwbouwwoning vaak aan de modernste normen waardoor deze energiezuinig of energieneutraal is. We zien dat nieuwbouw dan ook vaak sneller in waarde stijgt”.