Vier Oekraiense banken gesloten op de Krim

25 april 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Moskou heeft vier Oekraïense banken moeten sluiten op de Krim. De instellingen voldeden niet aan de gestelde verplichtingen. Afgelopen maandag werd dit besluit kenbaar gemaakt door de Centrale Bank van Moskou. Gedupeerde klanten kunnen niet meer bij hun geld en geen transacties meer doen.

Sinds de annexatie van de Krim door Rusland heerst er nog altijd veel politieke onrust in Oekraïene en het schierieiland zelf. Naast de politieke onrust, hebben de ontwikkelingen ook een impact op het bedrijfsleven en de inwoners. Zo legt Rusland de bankensector nieuwe wet- en regelgeving op met als gevolg dat vier Oekraïense banken recentelijk hun deuren moesten sluiten.

Oekraiense banken gesloten op de Krim

Tot 1 januari 2015 mogen de overige Oekraïense banken zonder licentie open blijven, op voorwaarde dat ze al hun verplichtingen nakomen. Hierop hebben meerdere banken een aanvraag tot continuatie aangevraagd. Een ding is zeker, de banken zullen in de komende tijd te maken krijgen met versterkte concurrentie uit de Russische hoek – Russische instellingen willen namelijk meer dan 200 bankvestigingen openen op de Krim.

Gedupeerd
Door de sluiting van de vier banken kunnen de klanten van de betroffen banken niet meer bij hun geld en kunnen zij geen transacties meer doen. Rusland heeft deze klanten verzekerd, dat tegoeden gegarandeerd zijn tot een bedrag van 70.000 roebel (ongeveer €14.200) per rekening.