Apple Card ziet het levenslicht

22 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De creditcard van tech-gigant Apple is een feit. De kaart is deze week officieel gelanceerd, voorlopig alleen voor Amerikaanse klanten. Het beheer van de titanium kaart verloopt via de Wallet-app, die ook meteen inzicht geeft in het uitgavenpatroon. Voor het effectief aanbieden van de kaart werkt Apple in zijn thuismarkt samen met Goldman Sachs, dat ook voorzichtige stapjes zet op het pad van consumentenbankieren.

Voor fans van Apple is het een mooie week, nu er weer iets nieuws verschijnt. Voor de echte fans maakt het doorgaans ook niet zoveel uit wat er nieuw is, ze vinden het toch wel mooi. De Apple Card is echter wel een hele andere ontwikkelingsstap dan een nieuw model iPhone, het markeert in zekere zin een nieuwe richting voor het Californische bedrijf. De kaart - die is ontwikkeld in samenwerking met zakenbank Goldman Sachs - is een fysieke aanvulling op Apple Pay. 

De kaart is te koppelen aan de Wallet-app op de iPhone. Zodoende ontstaan er allerlei nuttige dashboards die gebruikers inzicht geven in hun uitgavenpatroon en hun financiële positie. Elke categorie uitgaven (levensmiddelen, elektronica etc.) heeft een eigen kleurtje. Naast de conventionele werking van de kaart is deze ook te gebruiken voor loyaliteitsprogramma’s. Consumenten krijgen 1% cashback als ze de kaart gewoon gebruiken, 2% als ze Apple Pay gebruiken en 3% als ze iets bij Apple zelf kopen, online en offline. 

Geen abonnementskosten

Waar creditcards doorgaans jaarlijkse abonnementskosten hebben is dat bij de Apple Card niet het geval. Uiteraard verdient Apple wel geld aan openstaande kredieten, zoals bij een creditcard gebruikelijk is. De rente op openstaand krediet varieert van 12,99% tot 23,99%. Hoe meer wordt afgelost, hoe lager de rente. 

En hoe zit het met Europese klanten van Apple? Die moeten nog even wachten, net als met Apple Pay het geval was. En in sommige gevallen nog steeds is. In Nederland bijvoorbeeld is ING de enige partij die de betaaldienst formeel aanbiedt, met Bunq kan het via een kleine omweg. Als Apple in Europa de kaart ook wil brengen zal het echter wel de samenwerking moeten zoeken met een bank, met meerdere banken omdat Europa uit meerdere landen bestaat. Er zouden gesprekken gevoerd worden met mogelijke partners, maar er is nog allerminst iets concreets te melden.