Facebook staakt P2P betaaldienst in Verenigd Koninkrijk

17 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een proef van internetgigant Facebook met betalen voor particulieren in het Verenigd Koninkrijk gaat stoppen. De dienst die werkt via de interne berichtendienst Messenger is niet succesvol genoeg en trekt te weinig gebruikers.

In veel toekomstperspectieven voor de financiële sector is een belangrijke rol weggelegd voor moderne internetgiganten. Denk daarbij aan Amazon, Alibaba, Google of Facebook. Stuk voor stuk bedrijven die een klantenbestand hebben waar elke conventionele bank bij verbleekt. Stap voor stap breiden ze hun dienstverlening uit, het aanbieden van betaaldiensten is één van die stappen waarmee ze de concurrentie aangaan met banken en andere financiële partijen. Facebook Payments is er één van.

Via Messenger

De UK is de tweede markt waar Facebook Payments heeft gelanceerd, in 2015 al, naast thuismarkt de VS. Sinds 2017 zijn alle grote Britse banken en betaalbedrijven geïntegreerd. Facebook Payments werkt als volgt. Het versturen van geld loopt via Messenger, de interne berichtendienst van het platform. Alvorens een betaling doorgang te laten vinden moeten beide kanten hun kaartgegevens invullen, waarna de verzender een bedrag invult. Het laat zich al bijna raden, die handeling waarbij van twee kanten actie gevraagd wordt lijkt de reden te zijn voor het gebrek aan succes. Gebruikers willen digitaal gemak en zo min mogelijk moeite hoeven doen.

Facebook staakt P2P betaaldienst in Verenigd Koninkrijk

Facebook Payments, Amazon Pay, Ali Pay Google Pay, inmiddels heeft elk groot platform zijn eigen betaaldienst. Niet allemaal beogen ze overigens hetzelfde doel. Facebook Payments gaat bijvoorbeeld specifiek om geld overmaken naar elkaar. Dat nog niet iedereen om is voor deze betaalvorm blijkt wel uit de beslissing om Facebook Payments stop te zetten. De dienst trekt simpelweg te weinig gebruikers. Een voor de bankensector positieve uitleg van die ontwikkeling is dat banken meer zelfvertrouwen moeten hebben in hun eigen kunnen en dat online platformen niet het alleenrecht op de toekomst hebben. 

Doneren blijft mogelijk

“We willen jullie graag van tevoren informeren over het staken van de P2P-diensten vanaf 15 juni 2019”, stelt Facebook in een bericht naar zijn gebruikers. “Hoewel het na deze datum niet meer mogelijk is om geld te sturen en te ontvangen van vrienden en familie, is het nog steeds mogelijk om andere transacties te voltooien via Facebook, zoals donaties aan goede doelen.”