Tramschutter Utrecht verraadde zichzelf door internetbankieren

19 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Internetbankieren op een van een vriend geleende mobiel heeft tramschutter Gökmen T. zelf zijn schuilplaats doen verraden. Dat meldt misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf. Zijn identiteit was op dat moment al vastgesteld en dus ook aan hem gelieerde bankrekeningen. Live monitoring van zijn bankgegevens kon de activiteit koppelen aan een mobiel telefoonnummer, dat vervolgens nauwkeurig uitgepeild kon worden.

Een fijn staaltje samenwerking tussen banken, politie en het justitieel apparaat heeft er mede voor gezorgd dat tramschutter Gökmen T. nog dezelfde avond kon worden gearresteerd. Door live monitoring van zijn bankrekening kon de bank in kwestie de transactie koppelen aan een bestaand 06-nummer. Vervolgens kwam de politie er door de telefoon uit te peilen al snel achter dat T. zich ergens aan de Utrechtse Oudenoord moest ophouden. Het duurde daarna niet al te lang voordat antiterreureenheden T. uit zijn schuilplaats konden halen.

Volgens Van den Heuvel kon de politie in eerste instantie alleen een oud telefoonnummer van T. achterhalen, wat geen nuttige informatie opleverde over zijn locatie. Met T. op vrije voeten waren meer slachtoffers niet uitgesloten, het was ook niet voor niets dat inwoners van de stad Utrecht geadviseerd werd om binnen te blijven.

Tramschutter Utrecht verraadde zichzelf door internetbankieren

Die reële dreiging bracht de politie ertoe om live de bankgegevens van T. te monitoren, vanzelfsprekend in de hoop dat hij niet onder een valse naam een rekening zou hebben lopen. En waar men op hoopte gebeurde, T. maakte gebruik van zijn bankrekening en boekte geld over. Naar wie en waarom is verder niet gespecificeerd. Hij deed dat niet op zijn eigen telefoon, maar op een exemplaar dat hij geleend had van een vriend. De transactie was eenvoudig te koppelen aan een mobiel nummer, waarna zijn locatie nauwkeurig uitgepeild kon worden.

Privacy

Critici zullen zich wellicht afvragen hoe deze gang van zaken privacy-technisch in elkaar steekt. Hiervoor bestaan meerdere controlemechanismen, waarbij privacy en nationale veiligheid zorgvuldig tegen elkaar gewogen worden. Volgens Van den Heuvel was het ten eerste een zeer uitzonderlijke stap die de politie nam om live bankgegevens te monitoren. Een spoedmachtiging van een rechter-commissaris bepaalde vervolgens dat ze zijn mobiele telefoon mochten uitpeilen.

Lees ook
Justitie en banken werken samen tegen terrorisme