Belastingvrij schenken aan kinderen: wat zijn de regels precies?

06 december 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Ieder jaar kunnen ouders hun kinderen belastingvrij geld schenken, bijvoorbeeld als structurele financiële ondersteuning of gewoon als extraatje appeltje voor de dorst. Maar hoeveel mogen grootouders eigenlijk belastingvrij schenken aan een kleinkind, zonder dat er belasting over geheven wordt? Evi van Lanschot, online aanbieder van spaar- en beleggingsdiensten, legt de belangrijkste regels rondom schenkingen uit.

Ouders mogen elk jaar een maximum bedrag belastingvrij schenken aan hun kind. In 2018 is dit €5.363 per kind per jaar. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook wanneer ze niet langer samen zijn. Wordt (samen) meer geld geschonken? Dan moet het kind schenkbelasting afdragen. Door ieder jaar te schenken kan het kind een leuk spaarbedrag opbouwen. Een rekenvoorbeeld: Een vader schenkt €3.500 aan zijn kind. Ook de moeder doet een schenking van €3.500. Samen geven ze dus €7.000 aan hun kind. Deze is over het bedrag van €1.637 (€7.000 min €5.320) schenkbelasting verschuldigd. “De spaarrente is al lange tijd erg laag, om vermogen op te bouwen kan beleggen mogelijk een aantrekkelijk alternatief zijn”, aldus Evi van Lanschot.

Schenken aan kleinkinderen

Ook grootouders (en anderen) kunnen een bedrag schenken aan hun kleinzoon of -dochter. Voor grootouders wordt echter wel een ander vrijstellingsbedrag gehanteerd. Elk jaar mogen zij per persoon maximaal €2.147 belastingvrij schenken (2018) aan hun kleinkind en mogen dit los van elkaar doen.

Jaarlijks mogen ouders maximaal €5.363 belastingvrij schenken per kindEén keer in het leven mag iemand belastingvrij een groter bedrag schenken aan een kind. Het kind moet wel minimaal 18 en maximaal 39 jaar zijn. Wordt zonder een specifiek doel geschonken en mag het kind zelf bepalen wat hij/zij met het geld doet? Dan is eenmalig een schenking van maximaal €25.731 toegestaan (2018). Het kind hoeft hierover geen schenkbelasting te betalen, maar moet wel inkomstenbelasting betalen als zijn vermogen hoger is dan de vrijstellingsgrens. Voor bijvoorbeeld een prijzige opleiding van een kind is het toegestaan eenmalig €53.602 (2018) te schenken. En ouders die hun kind willen helpen bij het kopen van een woning mogen eenmalig €100.800 (2018) schenken.

Om te mogen schenken aan kinderen moet aan enkele voorwaarden worden voldaan. Zo moet het kind in kwestie om te beginnen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Verder komt de belastingvrijstelling in de plaats van de basisvrijstelling van €5.363,- en geldt de belastingvrijstelling maar één keer. Verder moet het kind over de bedragen van de hoge vrijstelling belastingaangifte doen 

Schenkingsbedrag op kinderrekening

Ouders die dit jaar nog maximaal willen schenken moeten er voor zorgen dat het geld vóór 1 januari op de rekening van hun kind staat. Alleen dan telt de schenking mee voor het belastingjaar 2017. “Door te schenken op een kinderbeleggingsrekening wordt de schenking direct voor hun kind belegd. Zo kunnen ouders een mooi spaarpotje opbouwen voor een studie of ondersteuning bij het kopen van een woning”, aldus Evi van Lanschot.