Topman JPMorgan mijdt conferentie in Saudi-Arabië wegens verdwenen journalist

16 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Topman Jamie Dimon van de Amerikaanse gigant JPMorgan Chase zegt af voor een belangrijke economische conferentie in Saudi-Arabië. Daarmee lijkt de bank een belangrijk signaal af te willen geven aan het Saudische regime, dat verdacht wordt van het ombrengen van een kritische journalist.

De economische conferentie in de Saudische hoofdstad Riyad is een jaarlijks terugkerend evenement, waar veel internationale toppers uit bedrijfsleven en overheid op afkomen. Het wordt ook wel het ‘Davos of the Desert’ genoemd, vrij naar de jaarlijkse afspraak in het Zwitserse Davos. Het is een initiatief van kroonprins Mohamed bin Salman. Steeds meer bedrijven geven echter aan weg te blijven. De invloedrijke topman Jamie Dimon van JPMorgan, één van ‘s werelds grootste banken, sluit zich aan bij een groeiende rij afzeggers.

Grote bedrijven laten verstek gaan bij economische conferentie Saudi-Arabië

Het Saudische regime heeft zichzelf aardig in de nesten gewerkt door de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Deze journalist staat bekend als een felle criticaster van de autoritaire machthebbers in Saudi-Arabië. Op 2 oktober ging hij in Turkije de Saudische ambassade binnen voor papieren, sindsdien is hij niet meer gezien. Vermoed wordt dat hij vermoord is. Naar verluidt zijn er geluidsopnames van zijn marteling, die hij via zijn smartwatch naar zijn vrouw heeft gestuurd, zo meldden Turkse media dit weekend. De Saudi’s ontkennen vanzelfsprekend in alle toonaarden.

JPMorgan zegt af

Als topman van JPMorgan stond Dimon vanzelfsprekend op de gastenlijst, maar heeft nu dus afgezegd. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank. De bank geeft verder geen commentaar, maar alles wijst erop dat de zaak rond Khashoggi de reden is. Richard Branson van Virgin, Google en Uber hebben eerder al aangegeven verstek te laten gaan. Saudische beurzen duiken intussen diep de rode cijfers in door de situatie en de gevolgen die het tot nu heeft.

Namens Nederland staat in elk geval minister van Financiën Wopke Hoekstra op de gastenlijst. Steeds luider klinkt vanuit politiek en maatschappij de oproep aan de minister om ook af te zeggen.