Ouders beleggen in studentenwoning voor kind

12 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het komt in toenemende mate voor dat ouders een studentenwoning kopen voor hun kind. Dat meldt Achmea-dochter Woonfonds Hypotheken op basis van onderzoek. Volgens Achmea snijdt het mes aan twee kanten. Het kind heeft de beschikking over een woning en voor de ouders vormen studentenwoningen een interessante belegging.

Het is geen nieuws dat het tekort aan studentenwoningen in grote universiteitssteden nijpend is. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ontbreekt het in Nederland gezamenlijk aan zo’n 40.000 studentenkamers. Dat is ook terug te zien in de prijs. Naar verluidt is de gemiddelde prijs voor een studentenkamer €490. Het is één van de redenen dat ouders steeds vaker besluiten een studentenwoning voor hun kind te kopen. Dat zal lang niet altijd een heel huis zijn, vooral appartementen en studio’s doen het goed.

Geringe kansen

Niet alleen de prijs is hoog, ook hospiteren zelf valt voor veel studenten nog niet mee. Het is geen uitzondering dat vijftien mensen langs mogen komen voor een kamer, waarbij iedereen om het hardst beweert van samen eten en samen stappen te houden. O ja, en niemand heeft natuurlijk een hekel aan schoonmaken op zo’n avond. De kans op een kamer is gering en wie toch in de smaak valt krijgt dus te maken met een maandelijkse huur van gemiddeld net geen €500. Voor ouders die wat financiële ruimte over hebben een prima reden om hun kind te ontlasten van stress, teleurstelling én hoge kosten.  

Hospiteren niet meer nodig wanneer ouders een woning kopen

“De enorme kamernood in Nederland in combinatie met ouders die wat financiële ruimte hebben om te investeren, zorgt voor deze nieuwe trend”, zegt Paul Bänziger, Manager bij Woonfonds. Volgens de hypotheekverstrekker kwamen dit jaar meerdere signalen binnen van onafhankelijke adviseurs over een toenemende vraag van verhuurhypotheken voor particulieren. Deze specifieke hypotheekvorm maakt het consumenten eenvoudiger om een huis te kopen en vervolgens te verhuren.

Belegging

Twee voordelen zijn genoemd, hospiteren is niet meer nodig en in principe zullen ouders een schappelijke huurprijs vragen. Het derde voordeel ligt bij de ouders, voor wie een woning in de stad een mooie belegging lijkt. Bovendien zal de student in kwestie vermoedelijk ook iets beter zijn best doen de woning niet te laten versloffen. Zitten er dan geen haken en ogen aan? “Toch eerst even goed laten adviseren”, zegt Bänziger. “Niet alleen over de juiste hypotheek, maar ook over de juridische, fiscale en - niet te vergeten - de sociale kanten. Want hoe is het om de huisbaas van je kind te zijn? Je gaat immers wel samen een contract aan.”