Nederlanders denken positiever over eigen financiële situatie

26 juli 2018 Banken.nl 1 min. leestijd

De afgelopen jaren zijn Nederlanders gemiddeld genomen steeds positiever gaan denken over hun eigen financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar het persoonlijk welzijn onder consumenten.

De kranten staan bol van het goede nieuws als het gaat over de economische prestaties in Nederland. Werkloosheidscijfers staan historisch laag en in diverse sectoren is het aanbod werknemers zo opgedroogd dat bedrijven zelfs opdrachten en orders moeten afslaan. Dat gunstige economisch tij vertaalt zich door in hoe consumenten kijken naar hun persoonlijke financiële situatie.

Het CBS onderzoekt jaarlijks hoe Nederlandse burger diverse aspecten van hun persoonlijke leven beoordelen en de categorie financiën is één van die aspecten. In 2017 oordeelde 75% van de Nederlanders positief over hun financiële situatie. Dit terwijl dat percentage in 2013 nog op 68% lag.

Nederlanders denken positiever over eigen financiële situatie

De financiële situatie op het moment is één, maar de financiële situatie in de toekomst is nummer twee. En ook daar zijn Nederlanders de afgelopen jaren steeds positiever over geworden. Waar in 2013 nog 40% positief was over de financiële toekomst, in 2017 is dat verhoogd naar 50%.

Uit het onderzoek dat CBS jaarlijks houdt komt een Persoonlijke welzijnsindex (PWI) naar voren. Die wordt naast ‘financiën’ en ‘financiële toekomst’ opgebouwd uit opleiding/beroep, buurt, sociale leven, gezondheid, veiligheid en vertrouwen in instituties. Nederlanders geven hun leven in het algemeen een 7,6 als cijfer.